Tips voor het kweken van Dahlia’s

Ooit zei een tuinbuurman “kweek jij ook nog iets anders dan bloemen”? Van een afstand zag de oude moestuin er inderdaad uit als één grote pluktuin doordat alle randen waren beplant met bloemen. Eerst waren dat vooral eenjarigen maar vanaf mijn tweede tuinjaar kweek ik Dahlia’s. Ik begon met zes witte Dahliaknollen die ik kreeg van een collega. De knollen zijn inmiddels negen jaar oud en ik heb ze nog steeds. Dahlia’s kweken vergt wat inspanning maar het zijn dankbare planten waar je jarenlang plezier van kan hebben als je er goed voor zorgt. Daarom deel ik graag mijn tips voor het kweken van Dahlia’s.

Dahlia’s kiezen

Bepaal van te voren wat voor Dahlia’s je wil gaan kweken. Ga je voor biologisch? Zoek dan een biologische kweker. Kies je voor een bepaalde kleur of voor bloemen die speciaal zijn gekweekt voor insecten? Kies dan voor open bloemen. Heb je een kleine tuin of balkon? Kies dan voor laag bloeiende Dahlia’s.

Ik koos vooral voor bloemen die ik mooi vind en heb me dus laten leiden door kleur. Ik heb in mijn tuin voldoende andere nuttige bloemen voor insecten. Ook heb ik van voorgaande jaren al veel enkelbloemige Dahlia’s die ik zelf opkweekte uit zaad.

Ik koos dit jaar voor rose tinten. Tja, Moestuinhippie blijft een meisje hé.

Dit zijn mijn Dahlia’s voor dit jaar:

 • Ekaterina
 • Gallery Salvador
 • Jowey Winnie
 • Diana’s Memory
 • Maya
 • Pink Magic
 • Penhill Dark Monarch
 • Pinkie Swear
 • Wizard of Oz

Dahlia’s voor insecten

Door te kiezen voor enkelbloemige Dahlia’s help je de bijen en vlinders. Ze kunnen makkelijker bij het stuifmeel komen waardoor het minder energie kost om aan voedsel te komen. Natuurlijk halen insecten ook stuifmeel uit bloemen met een meer gesloten hart maar dit kost meer moeite. Open bloemen zijn te herkennen aan de enkele kring van bloemblaadjes rondom het hart van de bloem.

Wanneer kan je Dahliaknollen planten?

Dahliaknollen kunnen vanaf half mei geplant worden, of iets eerder als het gevaar voor nachtvorst geweken is. Na de IJsheiligen is de kans op vorst nihil en kunnen de knollen zeker de grond in.

Kies voor een zonnige plaats die goed bereikbaar is om de bloemen te verzorgen en om er van te knippen. Heb je veel last van slakken in de tuin? Kies er dan voor om de knollen voor te trekken. Je plant ze dan in een pot op een lichte, vorstvrije plaats, bijvoorbeeld in de schuur of kas. De planten zijn dan al wat groter als ze naar buiten mogen waardoor ze beter bestand zijn tegen slakkenvraat.

Hoe plant je Dahiaknollen?

 • Maak een plantgat dat groot genoeg is voor de knol.
 • Giet water en eventueel koemestkorrels in het plantgat en wacht tot het gezakt is.
 • Leg de knol in de grond met de wortels naar beneden en het oude stukje steel naar boven.
 • Zorg ervoor dat ze ongeveer twee tot vijf centimeter onder de grond zitten. Hoe dieper, hoe meer moeite het kost om boven de grond te komen.
 • Zet de planten ongeveer 40 tot 50 centimeter uit elkaar zodat ze allemaal voldoende ruimte hebben om te groeien.
 • Geef de plant ondersteuning met een tak of stok zodat je de plant later vast kan binden. Door dit direct bij het planten te doen voorkom je dat je straks de knollen beschadigd.

Verzorging van Dahlia’s

Als de Dahlia’s eenmaal groeien hebben ze nog steeds verzorging nodig. Let op slakkenvraat en ga in de schemering op zoek naar slakken om ze weg te vangen. Bind de groeiende plant steeds een beetje verder aan de stok zodat de gevolgen van wind beperkt blijven. Geef water tijdens langdurige droogte en knip uitgebloeide bloemen weg om de aanmaak van nieuwe bloemen te stimuleren. Als je bloemen wilt knippen voor de vaas kan je dit het beste in de ochtend doen, dan hebben de bloemen het meeste water opgenomen en zijn ze vers. Geef af en toe vloeibare meststoffen.

Luizen in Dahlia’s

Dahlia’s kunnen soms belaagd worden door bladluizen. Meestal trekken bladluizen weer andere insecten aan, bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Om deze natuurlijke vijanden te lokken hang ik bij de aangetaste planten altijd een potje met stro om insecten te lokken. Zo hebben ze een schuilplaats naast hun voedselbron. Je zal zien dat de hoeveelheid luizen na een paar weken afnemen.

Dahlia’s bewaren

Vóór de eerste nachtvorst moeten de Dahlia’s gerooid worden en donker, droog en vorstvrij worden bewaard. Wil je hier meer over lezen? Ik schreef er eerder een blog over: Dahlia’s bewaren.

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met FamFlowerFarm.

5 gedachtes over “Tips voor het kweken van Dahlia’s

 1. In verband met slakkenvraat heb ik ze dit jaar eerst in pot geplant en zet ze pas over als ze wat groter zijn. Vorig jaar werden ze steeds kaal gegeten….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s