Gebruik van houtas in de moestuin

Duurzaam tuinieren betekent ook op zoek gaan naar duurzame manieren om de moestuin te bemesten. Daarom gebruik ik mijn zelfgemaakte compost, brandnetelgier en houtas. Gebruik van houtas is ideaal om de tuin te voorzien van mineralen. In deze blog vertel ik je meer over het gebruik van houtas in de moestuin.

Houtas: restproduct van houtverbranding

As van harde houtsoorten als eik, esdoorn of beuk zijn het meest geschikt voor gebruik in de moestuin. Deze as levert meer mineralen dan zachtere houtsoorten. Deze kan je uiteraard ook prima gebruiken voor de tuin maar bevatten minder mineralen. Het is belangrijk om alleen droog hout te stoken.

Welke mineralen zitten in houtas?

Houtas bevat calcium, silicium, fosfor, kalium, zwavel, magnesium en sporenelementen (bijvoorbeeld zink, koper, ijzer).

Wat doet het?

Met name kalium verbetert de vochthuishouding in de cellen van de plant. Als er onvoldoende kalium in de cellen aanwezig is zullen ze krimpen of juist uitzetten waardoor de cellen kapot gaat. Als er veel cellen in een plant kapot gaan zijn ze onherstelbaar beschadigd en dit heeft gevolgen voor de plant. Daarover later meer.

Houtas kan je voor veel groente en fruit gebruiken bij het aanplanten en tijdens de groei gedurende het seizoen. Houtas stimuleert de vorming van knollen en bloemen, bewaarbaarheid, kleur en vruchtzetting. Dat betekent dat bijna de hele tuin profiteert van houtas.

Voor welk gewas gebruik je houtas?

  • Vruchtgewassen en koolgewassen: bij de aanplant 1 eetlepel in het plantgat en tijdens de teelt 1 á 2 keer toevoegen aan het gietwater. Voordeel bij koolgewassen is dat het knolvoet tegen gaat en kalk bevat waar kolen erg van houden.
  • Aardappels: 1 eetlepel in het plantgat en tijdens de teelt 1 á 2 keer toevoegen aan het gietwater.
  • Vruchtstruiken: één handje per struik (maart).
  • Fruitbomen: twee handjes per boom voor de vruchtzetting (maart).
  • Wortelgewassen: strooi een dun laagje over het bed of voeg het toe aan het gietwater (juni).

Kalium en tomatenteelt

Zoals ik al eerder vertelde zorgt kalium voor de waterhuishouding in de cellen. Zo verbetert het de osmose, de vochtdoorlaatbaarheid van de cellen. Op bewolkte dagen en ’s nachts is er watertransport naar de vruchten die worden gebruikt als wateropslag. Op zonnige en warme dagen wordt deze wateropslag gebruikt voor vervoer door de plant. Bij een kaliumtekort is dit transport niet mogelijk en raken cellen beschadigd, waardoor vruchten niet meer kleuren. De tomaten zullen meer vocht opslaan waardoor ze zachter worden en dit beïnvloed de smaak door een lager suikergehalte. Dit proces is onomkeerbaar.

Hoe gebruik je houtas?

Kalium spoelt snel uit de grond, wat betekent dat je dit het beste tijdens het teeltseizoen kan gebruiken. Het heeft niet veel zin om het in januari al op je landje te gooien. Gebruik niet teveel want houtas in sterk geconcentreerd. Zeker als de grond in je moestuin al een hoge PH waarde heeft kan je beter patentkali gebruiken dan houtas, dit bevat geen kalk en houtas wel. Gooi geen houtas op de composthoop, het vertraagt het composteringsproces.

Gebruik ongeveer 100 gram per M2. Voordeel van toevoegen aan het gietwater is dat het snel wordt opgelost en doseerbaar is. Giet de houtas alleen op de grond en niet op de planten om verbranding van het blad door de zon te voorkomen. Je kan dit het beste doen vóór een regenbui zodat de houtas kan inregenen. Uitstrooien kan ook maar alleen op een windstille dag.

Hoe bewaren?

Denk om veiligheid als je houtas gaat verzamelen. Houtas kan nog uren nagloeien en is dus brandgevaarlijk. Bewaren kan het beste in een ascontainer of een metalen blik.

Dioxines

Houtas bevat ook dioxines, ongewenste stoffen die ontstaan tijdens het verbrandingsproces en in het milieu terecht komen. Daarom is het belangrijk om alleen droog hout te gebruiken en te stoken met een goede luchttoevoer zodat er een hoge temperatuur ontstaat voor een totale verbranding.

Ik wil niemand stimuleren om hout te stoken, dat is een discussie die ik hier niet wil voeren. Ik wil met deze blog vooral vertellen wat je met houtas, kan doen. Zelf hebben we geen houtkachel, ik krijg mijn houtas al jaren van een collega. Dit jaar had ze veel minder gestookt, door corona en de koude winter was de centrale verwarming meer gebruikt. Dus nu zat ik ineens zonder houtas.

Daarom zette ik een advertentie: houtas in ruil voor een groentepakket in de zomer. En daar kreeg ik in april een reactie op van iemand die voor me wilde sparen. Half mei kwam ze het brengen, een grote zak vol! Dankbaar nam ik het in ontvangst, en natuurlijk kreeg ze een potje jam en rabarber ervoor terug. Aangezien er nog niet veel groente uit de tuin komt heeft ze het groentepakket nog tegoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s