Recept vlierbloesemsiroop

Al jaren zie ik prachtige flessen vlierbloesemsiroop langs komen op Instagram en vorig jaar bedacht ik op de valreep van het bloeiseizoen dat ik dat ook eens wilde proeven. Maar ja, ik gebruik bijna geen suiker, dus hoe maak je dan siroop zonder suiker die je toch lang wilt bewaren? Dat bleek een dilemma.

Uiteindelijk koos ik een recept met weinig suiker, met als doel dat ik zou bekijken hoelang de flesjes bewaard konden worden. Wij gebruiken de siroop verdund, 1 op 15. Dus 1 deel siroop en 15 delen water. De hoeveelheid suiker is dan minimaal. Ik heb ook recepten gezien met 750 gram suiker per liter dus 200 gram per liter is acceptabel. Door het verdunnen met water is de hoeveelheid suiker per glas heel laag.

Vlierbloesem

Vlier zie je overal langs de kant van de weg, in het bos en in parken. De bloemen trekken allerlei insecten aan en ruiken heerlijk. In het najaar krijgt de vlier zwarte besjes waar de vogels dol op zijn. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar eenmaal gekookt en kan je er jam of saus van maken. Zelf maakte ik al eens jam van vlierbessen met bramen, de besjes zijn vrij smaakloos dus het is wel lekker om een andere fruitsoort toe te voegen. Maar nu dus vlierbessensiroop.

Vlierbloesem plukken

Pluk de bloesems bij voorkeur ’s morgens op een droge dag, ze bevatten dan het meeste stuifmeel. Pluk op een veilige plaats. Dat klinkt raar maar bedenk dat bloesems langs de (snel)weg minder geschikt zijn om te plukken, ook langs landbouwgrond zou ik het niet doen. Kies om die reden ook de bloemen die iets hoger in de struik hangen, de bloemen die laag bij de grond hangen kan je beter voor de insecten laten hangen. Knip niet gelijk de hele struik leeg maar zorg dat de insecten en later de vogels ook nog voldoende te eten hebben.

Recept vlierbloesemsiroop

Benodigdheden

 • 2 liter water
 • 25 bloemschermen (waren heel klein)
 • 1 citroen en 2 uitgeperste citroenen
 • 5 theelepels citroensap
 • 400 gram kristalsuiker

Werkwijze

 1. Schud de bloemschermen voorzichtig uit en laat ze nog even buiten liggen zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen.
 2. Water, bloemschermen en 1 citroen 24 uur laten weken in een pan. Leg er een bord op zodat alles goed onder water staat.
 3. Citroen uitknijpen en de verdere inhoud van de pan zeven door een doek.
 4. Meet de hoeveelheid en giet het in een pan.
 5. Voeg de suiker toe (200 gram per liter).
 6. Opwarmen tot 80 graden (tegen de kook aan).
 7. Doe de siroop in flesjes en zet ze even op de kop, na 5 minuten weer terugdraaien. De flesjes trekken dan vacuüm.

Bewaarbaarheid: tenminste 4 maanden.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s