Moestuin update juni

Waar zullen we eens beginnen? Bij het bier dat dood ging? Het monster dat ineens bloemen krijgt en heul grote stekels? Of bij de kaardebol die stiekem aan landje pik doet? Juni, de maand van de groei. Behalve dat de bierplant dood is doet alles het goed, het is heel fijn om door de tuin te lopen en te zien dat na al die kou de tuin gewoon doet wat hij moet doen… groeien.

Tomaten in de kas

De tomaten in de kas groeien ook hard, sommige planten zijn al 1.50m hoog. De stengels worden dikker en de eerste bloemetjes verschijnen. Dat betekent dat het tijd wordt om te “tikken”. Iedere dag tik ik gedurende twee seconden tegen de stokken. Waarom? Tomaten zijn zelfbestuivend maar daar moet je ze wel een beetje bij helpen. Zelfbestuivend betekent dat de bloemen een stamper en stuifmeel hebben. Omdat er in de kas weinig wind is heeft de plant hulp nodig.

Door te trillen valt het stuifmeel op de stamper. Voor een succesvolle bestuiving moet het stuifmeel wel voldoende los en droog zijn, anders stuift het niet. Dit kan je dus het beste in de loop van de dag doen als de zon op de kas staat. ’s Morgens vroeg, zoals ik altijd deed, is niet handig omdat het dan nog te vochtig is in de kas. Op warme dagen plakt het stuifmeel door de hitte aan elkaar waardoor het ook niet stuift. Op die dagen is rond 10.00 uur het beste tijdstip. Nu woon ik niet in mijn kas en kan niet altijd rekening houden met de weersomstandigheden, zou het dan erg zijn als ik een dagje niet tik tegen de stokken?

Het antwoord is nee, dat is niet erg. De bloemen zijn al drie dagen voor de bloei ontvankelijk voor stuifmeel en dat houdt aan tot drie of vier dagen na het opengaan van de bloem. Dit betekent dus dat je niet dagelijks tegen de stokken hoeft te tikken. Dat is een fijn idee toch, als je eens een dagje geen tijd hebt?

Wil je meer lezen over tomaten kweken? Ik schreef er eerder een serie blogs over tomaten:

Tomaten kweken deel 1 over de keuze en het zaaien van tomaten.

Stappenplan: tomaten verspenen

Tomaten kweken deel 2 over afharden, uitplanten en teeltrotatie.

Tomaten kweken deel 3 over dieven, bemesten en tips voor het voorkomen van phythopthora.

Vogelnetten gebruiken

Fruit beschermen met vogelnetten

De fruitoogst komt eraan en dat betekent dat de tuin is verdwenen onder de blauwe vogelnetten om ervoor te zorgen dat we zelf ook van de oogst kunnen genieten. Ik gebruik al jaren de oude vogelnetten van mijn voorganger op de tuin maar deze verslijten steeds meer, bovendien moesten de bessenstruiken van Dirk-Jan afgedekt worden. Daarom heb ik een nieuw vogelnet van Naturegardening die precies groot genoeg (10×4 m) is om alle struiken te bedekken.

Hoe gebruik je een vogelnet en waar let je op bij de aanschaf?

Om te voorkomen dat vogels verstrikt raken in het net kies ik voor blauwe netten. Deze kleur schrikt vogels af. Vroeger had ik een zwart net waar ik tot twee keer toe een vogel uit moest knippen. Die vogels hadden veel geluk dat ik op tijd in de tuin kwam en ze kon bevrijden. Sindsdien gebruik ik blauwe netten en heb ik in negen jaar geen problemen gehad met verstrikte vogels.

Tips voor het aanbrengen van een vogelnet

  • Leg het net strak door gebruik te maken van stokken of planken.
  • Verzwaar de netten met stenen of planken.
  • Maak alle gaten dicht zodat vogels niet naar binnen kunnen kruipen en daarna geen uitweg meer vinden.
  • Kies voor blauwe netten.
  • Kies voor een fijnmazig net.
  • Gebruik de netten zo kort mogelijk.
  • Zoek eventuele alternatieven als je geen net wilt gebruiken, denk aan een fruitkooi van kippengaas of voliéregaas of hang voorwerpen op waar vogels van schrikken, bijvoorbeeld cd’s.

Mulchen in de kas

Trouwe lezers weten het al, ik ben fan van mulchen. Behalve compost gebruik ik in de zomer ook grasmaaisel. Mulchen heeft vele voordelen, zo gaat het bodemleven langer door, wordt onkruid onderdrukt, is er minder uitspoeling van voedingsstoffen uit de bodem en wordt water langer vast gehouden. Vooral dat laatste is natuurlijk heel interessant in een warme zomer. De groei van planten valt namelijk stil tijdens hoge temperaturen. Door te mulchen verkoel je de grond onder een mulchlaag van tien centimeter aanzienlijk.

Velt geeft aan dat bij een temperatuur van 30 graden de grond 50 graden warm wordt. Bij een mulchlaag van twee centimeter is de grond 30 graden warm, maar bij een mulchlaag van tien centimeter 23 graden. Mulchen is dus zeker de moeite waard. (Bron: Velt)

In beide kassen gebruik ik een laagje grasmaaisel van ongeveer twee centimeter dik. Dit wordt na verloop van tijd steeds dunner en moet regelmatig worden bijgevuld.

Bieslookazijn maken

Veel kruiden beginnen te bloeien en zijn ook eetbaar. Vorig jaar zag ik op Instagram zelfgemaakte bieslookazijn. Nu ben ik toch zo benieuwd hoe dat smaakt! Daarom gooide ik vorige week een deel van de bieslookbloemen in een lege appelmoespot en vulde hem daarna met natuurazijn. Dit moet nu twee weken blijven staan en daarna gezeefd worden. De bloemen kunnen ook in de pot blijven of gebruikt worden in de sla.

Wil je weten hoe je het beste jampotten en flessen kan schoonmaken voor het inmaken? Ik schreef er eerder een blog over:

Hoe maak je jampotten schoon voor inmaken?

Aardappels en phythopththora

Aardappels checken op Phythophthora

Door de warmte en de regen van de afgelopen week is het belangrijk om de aardappels in de gaten te houden. Aardappelziekte, oftewel phythophtora, slaat dan sneller toe. Het kan er voor zorgen dat de aardappeloogst verloren gaat, daarom kijk ik iedere dag de aardappels na op verdachte plekken op het blad. Ik ben zeker geen expert op dit gebied maar dit is hoe ik er mee om ga.

Blad verwijderen

Op droge dagen haal ik blad weg met een snoeischaar en handschoenen die ik alleen voor dit klusje gebruik tijdens het groeiseizoen van de aardappels. Dit doe ik niet op regendagen, aangezien je nieuwe wonden maakt aan de plant geef je de schimmels dan juist een ingang om de plant aan te tasten. Als het droog is heeft de plant tijd om te herstellen zonder dat schimmels naar binnen treden.

Eerste aantasting op het blad

Phythophthora slaat eerst toe op het blad, daarna gaat het naar de stengels en pas daarna tast het de aardappels aan. Door regelmatig de planten te checken kan je dus voorkomen dat de hele oogst verloren gaat. Als de stengels zijn aangetast gaat het hard en haal ik meestal alle loof weg, de aardappels laat ik dan nog in de grond zitten. Op een later tijdstip oogst ik ze. Neem het loof van de plant altijd mee naar huis en voer het af in de kliko voor restafval. Gooi het nooit op de composthoop want dan is de kans groot dat je volgend jaar weer phythopthora in je moestuin hebt.

Litchi tomaat

Tot slot een foto van mijn Litchi tomaat. De bloemen lijken om de bloemen van aubergines. De plant, die ik in gedachten “het monster” noem, heeft niet alleen stekels op de stengel maar ook op het blad en op de bloemstengels. In de beschrijving van de zaden stond dat de planten niet gediefd moesten worden….. maar wat schertst mijn verbazing…. het monster maakt ook nog dieven!

Deze blog is gesponsord door www.naturegardening.eu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s