8 Redenen om een moestuin te beginnen

Moestuinieren is hot. Overweeg je zelf een moestuin te starten maar twijfel je nog? Om je een beetje over de streep te trekken geef ik je 8 redenen om een moestuin te beginnen.

Het milieu

De milieuproblemen en de huidige stikstofcrisis geven het al aan, we zullen anders moeten leven als we de aarde willen behouden. Door zelf groente te kweken verspil je geen voedselkilometers en blijft je ecologische voetafdruk klein. Denk maar eens aan die vrachtauto die eerst naar de boer rijdt om de groente op te halen, om vervolgens naar de verpakkingsfabriek te rijden voordat hetzelfde vrachtautootje naar de supermarkt rijdt waar jij met de auto je boodschappen gaat doen…

Bovendien kan je in de moestuin van alles doen om de natuur te helpen. Leg een voedselbos aan, voer de vogels in de winter, gebruik geen giftige stoffen en recycle je tuin- en keukenafval tot compost.

Gezonde voeding

Steeds vaker ontstaan voedselallergieën, een gevolg van onze welvaart en voedingskeuze. Weten waar je voedsel vandaan komt en hoe het is bewerkt wordt steeds belangrijker. Gewassen uit de moestuin zijn gezond, onbespoten en bovendien hartstikke vers, vanuit de moestuin zo op je bord.

Niet te koop in de winkel

Natuurlijk hebben supermarkten een zeer ruime keuze aan groente en fruit, maar er zijn ook groenten die niet in de winkel te krijgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan snijbiet, die in de winkel niet te koop is omdat ze niet lang bewaard kan worden. Of de duizenden tomatenrassen die je als moestuinier kan kweken. Als je een tomaat uit eigen tuin hebt gegeten vind je de tomaten uit de supermarkt echt niet lekker meer. Of denk maar eens aan delicatesse aardappels die in de winkel niet te vinden zijn, heerlijk!

Sociale contacten

Of je nu een moestuin begint in de achtertuin of op een volkstuinencomplex, door zelf groente te telen zal je meer sociale contacten krijgen. Op een volkstuinencomplex ontmoet je meer mensen die allemaal dezelfde passie hebben. Elkaar helpen en ervaringen delen zijn grote voordelen. Maar ook de moestuin in de achtertuin bevorderd je sociale contacten, iedereen vind het leuk om zelf geteelde groente te krijgen als je een overschot aan groente uitdeelt aan anderen.

Bewegen is gezond

Bewegen is gezond en maakt je hoofd leeg. Het maakt je fitter, geeft meer energie en een betere nachtrust. Tijdens het bewegen maakt je lichaam gelukshormonen aan die zorgen voor ontspanning waardoor je je lekkerder voelt. Een uurtje tuinieren geeft dus niet alleen fysieke voordelen maar ook ontspanning in je hoofd.

Moestuinhippie

Ontspanning

Door je hoofd leeg te maken tijdens het tuinieren ervaar je minder stress. Het stressniveau daalt zodra je met andere dingen bezig bent en buitenlucht helpt daar ook bij. Wat oogsten, even een omgewaaide bloem vastbinden of water geven, het zijn allemaal klusjes waardoor je leeft in het moment. Het geeft een goed gevoel om vanuit de moestuin met de oogst naar huis te fietsen.

Leerzaam

Het leuke van een nieuwe hobby vind ik altijd het leren van nieuwe dingen. Door steeds andere groenten uit te proberen ben ik eigenlijk constant aan het leren. Duurzaam tuinieren is mijn stokpaardje maar door bijvoorbeeld de droogte en warme zomers van de laatste jaren zoek je naar nieuwe manieren van tuinieren en ook dat is leerzaam. Als je tuiniert met kinderen is dat natuurlijk helemaal een ontdekkingsreis. Denk eens aan nieuwe smaken, hergebruik van materialen die je anders weg zou gooien, omgaan met teleurstellingen als een groente niet opkomt of dood gaat en beestjes in de tuin. Tuinieren is zeer educatief.

De opbrengst

Vroeger waren moestuinen bedoeld als nutstuin. Zonder tuin geen eten. Gelukkig is er veel veranderd. Zelf groente verbouwen is voor velen een keuze die zeker wel wat oplevert, want groente en fruit is duur in de winkel. Maar het is niet zo dat de opbrengst gratis is, want een moestuin kost ook geld. Denk aan de huur, zaai- en pootgoed kopen en aanschaf van gereedschap. Maar belangrijk is wat je er voor terug krijgt, alles vers uit eigen tuin en een geweldige natuurbeleving: onbetaalbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s