Moestuin update november

November… het wordt langzaamaan tijd om het tuinseizoen af te sluiten. Hoewel de tuin nog best vol staat zal het niet lang meer duren voordat de meeste planten bezwijken onder de koudere temperaturen en zich terugtrekken in de grond. Het onkruid groeit al minder hard en de meeste bloemen bloeien nog dapper maar vormen bijna geen nieuwe knoppen meer. De tuin maakt zich op voor de winter.

Dahlia’s uit de grond halen

Binnenkort gaan de Dahlia’s uit de grond. Eigenlijk moet je daarmee wachten tot de eerste nachtvorst maar dat vind ik teveel gedoe, bovendien word ik niet graag overvallen door vorst.

Vorig jaar liet ik de knollen in de grond zitten. Een deel is toen kapot gevroren of opgegeten door iets wat in de grond leeft, geen idee door wat. Een ander deel van de Dahlia’s, met name de grote witte bloemen met enorme knollen, hebben het prima overleefd. Zelfs temperaturen van -15 want de vorige winter was zeer koud. Daarom heb ik besloten dat deze Dahlia’s opnieuw in de tuin mogen blijven. Ik heb ook niet veel keus want we hebben nu eenmaal niet veel bergruimte.

Enfin, de gekleurde Dahlia’s die kleinere knollen hebben doordat ze jonger zijn én de knollen die ik dit jaar voor het eerst plantte gaan allemaal uit de grond en mee naar huis. Ze worden opgeslagen in het tuinhuis en bij vorst in de bijkeuken. In de blog Dahlia’s bewaren kan je alles lezen over het rooien van Dahlia’s en hoe je ze het beste kan bewaren.

Oogst bewaren en controleren

Oogst controleren

Onze aardappeloogst bewaren we in de schuur en nu het vochtiger en kouder wordt controleer ik deze oogst wat vaker. De aardappels beginnen spruiten te vormen. Deze spruiten moet je eraf halen anders gaat dit ten koste van de smaak en kwaliteit van de aardappel. Het kost immers kracht om spruiten te vormen dus het is beter om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Het spruiten kan je voorkomen of in ieder geval verminderen door er een appel bij te leggen. Appels scheiden de stof ethyleen af wat er voor zorgt dat groente en fruit sneller rijpt maar bij aardappels zorgt dit ervoor dat ze steviger blijven en minder snel scheuten vormen. Handig toch?

Andere groenten verhuizen van de schuur naar de bijkeuken. Uien en knoflook houden niet van vocht en kunnen beter bewaard worden op een koele, droge en donkere plek. Ook de pompoenen gaan naar binnen, een gedeelte lag nog in de kas en anderen in de bijkeuken maar helaas bleek dat toch te koud, een paar waren al gaan schimmelen. Het is beter om ze te bewaren op kamertemperatuur. Hieronder zie je de Lady Godiva, een naaktzadige pompoen.

Pompoen Lady Godiva

Tomaten oogsten

Afgelopen weekend haalde ik de laatste tomaten uit de kas in de achtertuin. De planten stonden er nog goed bij maar het werd mij een beetje te spannend, sommige tomaten waren al aan het schimmelen (vergeten te oogsten, erg hé) en aangezien de kans op Phythophthora heel groot is haalde ik de laatste planten weg. Gelukkig zaten er nog een paar groene tomaten aan, deze liggen nu in de vensterbank. We eten nog altijd eigen tomaten maar het is steeds wachten om een paar rijpe tomaten uit de vensterbank te halen. Toch fijn om zo van juli tot november eigen tomaten te eten.

Zaaien in het najaar Rucola Esmee

Zaaien in het najaar

Op 30 oktober zaaide ik nog Rucola Esmee in een platte bak. Tegen beter weten in, want ik had absoluut geen vertrouwen meer in het ontkiemen van de zaden.. Maar tot mijn verbazing zag ik na zeven dagen dat de zaden al waren ontkiemd! Rucola Esmee kan wat kou verdragen dus ik heb goede hoop dat we er een groot deel van de winter van kunnen eten. Heerlijk als salade, blaadjes op de boterham of als stamppotje.

Oogsten in het najaar

Er wordt uiteraard niet veel meer geoogst uit de tuin maar er staan nog altijd courgettes, broccoli, wortels, paarse boerenkool, spruiten en heel veel palmkool. Een paar dagen geleden vond ik nog een paar stoofperen, de bomen hebben een beurtjaar dit jaar. Heel jammer maar ze hebben vorig jaar zoveel oogst gegeven dat een jaartje rust niet verkeerd is. Ik gun ze hun sabbatical hoor 😉

Zaden kopen moestuinzaden goedkoop

Zadenwinkel

Doordat er steeds minder daglicht is verplaatst het tuinseizoen zich langzaam naar binnen. Voor mij betekent dat vooral zaden verpakken en versturen. De zadenwinkel is inmiddels ruim een week open en al zoveel mensen hebben zaden besteld, superleuk! Voor iedereen die al zaden heeft besteld, dank je wel. Het is heel fijn om te horen dat iedereen vorig jaar tevreden was over de zaden, dat was voor mij ook wel even spannend. Dat ze het goed doen in mijn eigen tuin weet ik inmiddels wel maar hoe het gaat in andere tuinen is altijd maar afwachten. Daarom extra leuk om van iedereen terug te horen dat het goed ging.

Mocht je nog zaden willen bestellen, dat kan via deze link Winkel moestuinzaden of via de link in het menu bovenaan de website.

Weggeefactie zaden

De winnaars van de weggeefactie zijn bekend:

@dianesfoods en @willekevdlinden hebben de zaden gewonnen. De winnaars zijn inmiddels op de hoogte gesteld en zullen de zaden deze week nog in de brievenbus vinden. Gefeliciteerd!

Plannen maken voor het nieuwe tuinjaar

Binnenshuis tuinieren betekent langzaamaan plannen maken voor het nieuwe jaar. De zadenkast moet weer eens opgeruimd worden, zaden besteld en ik heb allerlei nieuwe plannen voor het schrijven van blogs. Verder is er buiten natuurlijk ook nog van alles te doen, de moestuin kan nog winterklaar gemaakt worden, de witlof moet nog uit de grond en er moet vooral nog veel opgeruimd worden. De tuin heeft weer flink wat wortelonkruiden waar ik mee aan de slag moet. Plannen genoeg dus!

Wil je meer lezen over de moestuin in de herfst en de winter? Ik maakte speciaal voor deze periode een kleine selectie van blogs die ik eerder schreef:

Compost maken

Mulchen

Moestuin winterklaar maken

Moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s