Moestuinupdate deel 12: december

Het is koud buiten. Met lekkere dikke sokken in mijn tuinlaarzen loop ik door de tuin naar het kippenhok. Nu de dagen steeds korter worden en de dames steeds langer op stok zitten moet het hok vaker schoongemaakt worden. Ik haal de mest weg en deponeer het in een emmer naast het kippenhok. Met verkleumde handen maak ik snel het hok schoon en leg een extra dikke laag hooi in het hok voor warme kippenkontjes en ga daarna snel weer naar binnen waar de tafel vol met zaden ligt. Het is weer tijd voor de jaarlijkse controle van de zadenvoorraad.

Zaden sorteren

Ik schreef al eerder over de houdbaarheid van zaden en het opruimen van de zadenkistjes. Ik gebruik hiervoor oude wijnkistjes die gesorteerd zijn per maand. Natuurlijk kan het ook op een andere manier, bijvoorbeeld sorteren op soort (bloemen, kolen, wortelgewassen en vruchtgewassen) maar ik vind dit handiger, zo kan ik de kistjes ook gebruiken als leidraad bij het zaaien en bestellen van nieuwe zaden. Aan het einde van het moestuinjaar zitten veel zaden door elkaar en in het verkeerde kistje omdat ze in de loop van het jaar zijn doorgeschoven naar de volgende maand. Bijvoorbeeld slasoorten kan je vaak van maart tot augustus zaaien en verschuiven iedere maand naar het volgende kistje. Nu het het tijd om dit allemaal te sorteren.

Tijdens het nakijken van de zadenvoorraad maak ik gelijk een lijstje welke zaden op zijn of zakjes waarvan de houdbaarheid al ver verlopen is. Ook maak ik een lijst van wat ik het komende jaar wil gaan zaaien. Dat heeft wel even tijd nodig, ik kan er gerust een hele middag over doen om tomatenrassen uit te zoeken. Daarbij kijk ik ook naar zaden die al wat ouder zijn. Om de houdbaarheid van de zaden niet te laten verlopen zaai ik ieder jaar een aantal rassen die ik zeker in mijn bestand wil houden.

Moestuinzaden sorteren

Vroeger zaaien of toch niet?

Zoals jullie weten zaai ik altijd Old Skool, wat betekent dat ik in de vensterbank zaai zonder een propagator (warmhoudbak op stroom) of volgens de deno-methode (zaaien in filterzakjes). Ik maak alleen gebruik van zonlicht en de warmte van de huiskamer. De pepers en paprika’s groeiden vorige winter echter langzamer door gebrek aan warmte in huis. Nu de kachel nog lager staat om energie te besparen overweeg ik om vroeger te zaaien of een warmte matje aan te schaffen. Beiden hebben voor -en nadelen. Vroeger zaaien betekent waarschijnlijk lange, dunne zaailingen omdat ze nog te weinig daglicht krijgen rond de kortste dag van het jaar. Een propagator kost stroom en we hebben ook eigenlijk geen opslagruimte voor zo’n groot ding, daarom denk ik dat een warmtematje de beste keuze is. Tijdens mij zoektocht op internet vond ik ook nog een leuk filmpje met tips hoe je zelf een propagator kan maken, voor wie ook op een andere manier wil zaaien dan Old Skool. Ga je toch voor de ouderwetse manier? Ik schreef er eerder een blog over: paprika en pepers zaaien. Ik zal later laten zien welke keuze ik uiteindelijk ga maken.

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappel kweken

Ook voor zoete aardappel kweken in huis voorzag ik problemen door gebrek aan warmte. Dus toen ik vorige week het grootste deel van de oogst uit de grond haalde dacht ik, waarom niet gelijk planten? Ik zette de bak met zaaigrond op de verwarming en legde de zoete aardappels op de matig vochtige grond. Vanmorgen zag ik al groeipunten op drie zoete aardappels, dus dat gaat goed (na ongeveer tien dagen!) Als de stekken tien centimeter zijn kan je ze uitplanten in potgrond. Je kan ze ook eerst nog laten wortelen in water. Ik schreef eerder een blog over zoete aardappel kweken voor wie er meer over wil lezen.

Voor wie ook zoete aardappel wil kweken, je kan gerust nog even wachten hoor, januari is vroeg genoeg. Je moet de plantjes immers nog tot mei binnenshuis houden en geloof me, tegen die tijd ben je blij dat ze naar buiten mogen.

Asperge zaden bessen

Zaden winnen van asperges

Inmiddels is het loof van de asperges gesnoeid en heb ik de zaden geoogst. Aan de takken hingen rode en bruine besjes. Vooral de droge, bruine bessen zijn geschikt om te zaaien in maart. De zaailingen kunnen verspeend worden in hun eigen potje maar eerlijk gezegd doe ik het makkelijker, ik zet ze gewoon gezellig met z’n allen in de grond en laat ze daar uitgroeien. Survival of the fittest. Het jaar daarop verplant ik de zaailingen van het peuterbed naar het volwassenbed, het duurt dan nog een jaar voordat je ervan kan oogsten.

Zadenruildoos

Zadenruildoos

Er komt begin volgend jaar (2023) weer een zadenruildoos. Vorig jaar deed ik dit voor het eerst en de reacties van alle deelnemers waren zo leuk dat er dit jaar een nieuwe ruildoos komt. Hou daarvoor mijn Instagram in de laatste week van december in de gaten. Hierboven zie je een foto van een zadenruildoos waar ik zelf aan mee deed. Het leuke is dat er altijd iets in zit wat al langer op mijn verlanglijstje staat, zoals in deze doos de ranonkels. Heel blij mee dus. Hopelijk kan ik op deze manier ook weer iemand blij maken met mijn zaden. Als de inschrijving begint kan je dit lezen op mijn Inta,

Wil je weten wat je nog meer kan doen in de moestuin in december? In moestuintips december lees je er meer over.

2 gedachtes over “Moestuinupdate deel 12: december

 1. Beste moestuinhippie,
  Weet jij misschien of je van ingemaakt fruit (mirabellen, ingemaakt zonder suiker) achteraf alsnog jam kunt maken?
  Of kan dat niet meer doir het inmaakproces?

  Groetjes, Marloes

  Like

  1. Hoi Marloes, hoe heb je ze ingemaakt? Als ze zijn ingevroren kan je er nog prima jam van maken en daarna in een potje doen, er zijn veel tuinders die jam maken in de winter. Maar jij bedoeld waarschijnlijk dat ze al in een pot zitten maar zonder suiker zijn ingemaakt.. ik heb dat zelf nooit eerder geprobeerd. Wel bv als de jam te dun blijkt te zijn, dat ik het dan de volgende dag overnieuw doe, niet pas na maanden. Misschien gewoon proberen? Je zou er evt extra citroensap bij kunnen doen voor meer pectine.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s