Maart moestuinupdate

Als ik de achterdeur open doe ruik ik het al: mest. Of zoals de meesten zeggen: stront! Menigeen walgt van de geur, maar voor deze moestuinier doet het denken aan de start van het moestuinseizoen. We gaan beginnen!

Zaaien

Het onkruid begint al te groeien en overal piept het jonge groen uit de grond. Opkomend onkruid betekent dat de grond is opgewarmd en we buiten kunnen gaan zaaien. Vorige week zaaide ik de eerste babyleaves, spinazie en rucola in een platte bak. In de andere bak gingen gekochte slaplantjes. In een koude bak warmt de grond beter op dan buiten in de volle grond, waardoor zaadjes eerder ontkiemen en beschermd zijn tegen koude nachten.

Het voorzaaien in huis is inmiddels in volle gang. In een eerdere blog liet ik zien dat de eerste tomaten zijn gezaaid, maar dat is niet het enige. Eerder zaaide ik al bloemen, broccoli en kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm, bieslook en peterselie.

Uien voorzaaien

Uien voorzaaien

“Uien voorzaaien, kan dat?” zal je je misschien afvragen? Jazeker, dat kan. Omdat ons volkstuinencomplex vorig jaar veel last had van de preimineervlieg (die ook uien aantast) leek het me een goed plan om ze dit jaar voor te zaaien. De mineervliegen hebben twee keer per jaar een vlucht, in maart/april en vanaf september. Mocht je nog meer willen weten over de preimineervlieg, lees dan deze pagina nog eens door: Sjefs Tuintips.

Mijn plan is om de uien uit te planten vanaf 1 mei en te oogsten in juli of augustus. De jonge preiplanten gaan vanaf augustus onder de klamboe om te voorkomen dat ze aangetast worden, dit werkte vorig jaar prima.

Om de uien voor te zaaien gebruik ik lege toiletrollen. Deze worden gehalveerd en in een bak gezet met de opening naar boven. Daarna vul ik ze met zaaigrond en zet de pootuitjes erin.

Hoe zaai je uien voor?

Mocht je nog nooit pootuitjes hebben geplant, let goed op dat je de juiste kant in de grond zet. Als je goed naar de ui kijkt zie je aan de ene kant een puntje en aan de andere kant is hij wat afgeplat, dit zijn de worteltjes. Als je de uitjes met de stompe kant in de grond drukt en water geeft gaan ze vanzelf groeien. Zorg dat het uitje voor de helft onder de grond zit, de andere helft met het puntje komt boven de grond uit.

Na een paar weken zie je dat er een groene uitloper uit het puntje komt. Regelmatig water geven en in mei uitplanten, al dan niet met toiletrol de grond in. Het karton vergaat vanzelf in de grond.

Coronavirus en moestuin onderhouden

Het voorzaaien heeft nog een ander voordeel. Door het coronavirus bestaat de kans dat ik straks een tijd lang niet naar de tuin kan. Door alles voor te zaaien en in de kas in de achtertuin te houden kan ik voor deze plantjes blijven zorgen en kunnen ze hopelijk half mei in de moestuin worden uitgeplant. Verder houd ik de grond zo lang mogelijk dicht. Dit betekent dat ik de mulchlaag laat liggen. Dit verminderd de kans op het ontkiemen van onkruid.

Paprika verspenen

Verspenen

De paprika’s zijn inmiddels zo groot dat ze verspeend kunnen worden. Dit kan als ze hun eerste blaadjes hebben na de kiemblaadjes. De potgrond in de zaaitray geeft zes tot acht weken voeding en daarna hebben de plantjes nieuwe potgrond nodig. Verspenen betekent dat de zaailingen worden overgeplant in een eigen potje met potgrond. Paprikaplantjes kunnen met z’n drieën in een potje, je krijgt dan mooie stevige planten.

Kas in de achtertuin

De kas in de achtertuin is inmiddels ingericht zodat ik daar lekker kan werken aan het kleine werkbankje. De meeste zaaimaterialen zijn inmiddels verhuisd en zo heb ik alles bij de hand. Vroeg in het voorjaar is het een heerlijke plek om te werken, vooral op zonnige dagen.

De planken zullen zich meer en meer gaan vullen de komende tijd. Nu zijn ze nog bijna leeg. Er staan wat Oost-Indische kers stekken die ik in de moestuin heb verzameld. Ze waren spontaan opgekomen dus ik heb ze allemaal uitgespit en in een potje gedaan. Verder staan de rozemarijn en druivenstekken er nog en staat er nog witlof in de grond, waar we inmiddels een keer van gegeten hebben. De kropjes zijn niet zo mooi gelukt als vorig jaar, mogelijk doordat ik ze geplant had in iets te rijke grond. Witlof houdt van arme grond of zand.

Eieren

Kippen

De kippen maakten steeds vaker een rommeltje van het binnenhok. Iedere week geef ik nieuwe stro in het legnest wat dan door de dames binnen een week over het hele hok wordt verdeeld. Of binnen een uur 😉 Niet erg handig bij het schoonmaken, daarom maakte ik een nieuwe plank in het hok. In het begin een beetje onwennig voor de dames maar nu vinden ze het prima en het stro blijft in het legnest! Het nest wordt door de langere dagen ook ineens weer goed gebruikt 😉

Wil je meer moestuintips? Lees dan Moestuintips voor maart.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s