Moestuintips januari.

In januari is er niet veel te doen in de moestuin. Het meeste werk is gedaan en nu is het wachten op het voorjaar. Toch kan ik het niet laten om op droge dagen in de tuin bezig te zijn. En bij slecht weer worden er plannen gemaakt bij de kachel. Januari is bij uitstek geschikt voor dromen hoe je tuin er komende zomer uit komt te zien.

Moestuintips voor januari:

 1. Zet een potje thee en maak je teeltplan voor het nieuwe moestuinjaar. Een ideale winterklus. Houdt rekening met vruchtwisseling en eisen van de plant.
 2. Kijk de zadenvoorraad na en bestel indien nodig bij. Het is altijd leuk een nieuw gewas of een nieuwe soort uit te proberen. Is je budget beperkt, probeer dan zaden te ruilen met medetuiniers of op internet. Er is zelfs een facebookpagina “zaden ruilen”. Vanaf februari verkoopt de supermarkt ook moestuinzaden. Dit zijn meestal prima zaden voor weinig geld.
 3. Bereidt je voor op het zaaien. Eind januari kunnen de pepers, paprika’s en aubergines al gezaaid worden. Maak de bakken schoon en zorg voor een voorraad potgrond of zaaigrond. Omdat zaaigrond vrij duur is maak ik het zelf met potgrond en schelpenzand. Lees hier nogmaals de 10 tips voor het zaaien van paprika’s en pepers.
 4. Als je in december je tuingereedschap hebt schoongemaakt weet je wat er  vervangen moet worden. In januari zijn tuinartikelen weer te koop. Zelf koop ik in het voorjaar altijd een voorraadje tuinhandschoenen. Het is belangrijk het tuingereedschap regelmatig schoon te maken.
 5. Snoeien> fruit kan gesnoeid worden op droge dagen zonder vorst.
 6. Tuinbonen binnenshuis voorzaaien.
 7. Voer de vogels bij. Ze kunnen in deze tijd steeds moeilijker aan voedsel komen. De zonnebloemzaden van afgelopen jaar komen nu goed van pas. Als het vriest hebben de vogels ook water nodig. Zet een klein schaaltje neer. Heb je alleen een grote schaal, leg er dan een grote steen in om te voorkomen dat de vogels gaan badderen en bevriezen.
 8. Blijf de opgeslagen oogst en dahlia’s controleren op rot en aantasting door beestjes. Zorg dat de bewaarplaats vorstvrij is.
 9. Bij sneeuwval> veeg de sneeuw van de platte bak en kas. Een paar dagen is niet erg maar als het langer duurt komt er te weinig licht binnen. Bij zware sneeuwval altijd de sneeuw verwijderen om te voorkomen dat ramen breken door het gewicht.
 10. Oogst wintergroente. Als je ze vorig jaar hebt gezaaid staan er nog boerenkool, prei, pastinaak, veldsla en winterwortels in je moestuin. Je kan ze makkelijk laten staan want ze kunnen wel tegen een beetje vorst.
 11. Doe inspiratie op voor het nieuwe seizoen. Lees je moestuinboeken nog eens na of zoek op het internet naar inspiratie.
 12. Zaai eens rucola buiten onder glas, of pluksla in de vensterbank van een niet verwarmde kamer. Gewoon in een bak met zaaigrond. Op die manier houdt je je zaaikriebels onder controle 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s