Moestuinupdate deel 2: februari

De weken gaan in sneltreinvaart voorbij… half februari mensen, tijd om weer aan de slag te gaan in de moestuin! Als die moestuinplannen nog niet klaar zijn word het nu hoog tijd om te beginnen. Ik wil niemand opjagen natuurlijk 😉 Hier in Huize Moestuinhippie zijn de voorbereidingen voor het zaaiseizoen in volle gang.

Kas schoonmaken

Een paar keer per jaar, in het voor- en najaar, maak ik de kassen schoon. Soms nog een keer voordat de tomaten worden uitgeplant in april of mei maar dat is net hoeveel zin en tijd ik heb. De kas is nu in ieder geval flink groen dus tijd voor een schoonmaakbeurt.

Ik maak eerst de buitenkant schoon met een emmer koud water en een luiwagen (borstel op steel) en daarna de binnenkant met een handveger en wederom koud water zonder schoonmaakmiddel om te voorkomen dat de grond wordt vervuild. Aan de binnenkant trek ik de ramen schoon met een trekker voor een nog beter uitzicht voor de plantjes 🙂

De kas spoelen

Daarna haal ik alle planten uit de kas. Er staat nog wat verdwaalde veldsla maar verder vooral ongewenste plantjes (lees: onkruid). Als de planten eruit zijn spoel ik de grond om zo overtollige meststoffen te verwijderen. De grond is erg droog en krijgt door het water een boost om meer vocht vast te houden en het bodemleven te herstellen. Spoelen kan al door flink wat emmers water in de kas te gooien.

Compost gebruiken

Na het spoelen dek ik de grond af met nieuwe compost. Altijd spannend of de compost zijn werk heeft gedaan maar als ik het compostvat openmaak ben ik tevreden. Verse compost! Er zitten nog wel wat wormen in, wat betekent dat de compost nog niet helemaal klaar is maar voor mij is het goed genoeg. Aangezien de eerste aanplant pas eind april of begin mei zal zijn kan de compost nog iets verder rijpen terwijl het in de kas ligt.

Als ik bezig ben met de inrichting glippen de kippen naar binnen en maken daar heel even hun eigen feestje met de compost. Ze gaan maar voor één ding naar binnen en dat zijn lekkere hapjes die in de compost zitten.

Zoete aardappel

De zoete aardappels van eigen pootgoed die ik in de moestuinupdate van januari liet zien doen het prima. Ze ontkiemden na ongeveer een week en zijn inmiddels stekken aan het vormen. Ze zijn mooi kort dus so far so good. Ze moeten nog een klein beetje groeien voordat ze losgeknipt kunnen worden.

Ik kocht ook nog een zoete aardappel in de supermarkt. Deze komt oorspronkelijk uit Portugal, een land met natuurlijk een warmere temperatuur dan bij ons maar geen tropisch klimaat dus het proberen waard. Deze bataat kwam naast mijn eigen pootgoed te liggen en ontkiemde zeer snel, binnen zes dagen stonden er puntjes op de knollen. Nu afwachten of ze groter groeien.

Vogels voeren

Omdat we weer wat koude nachten hebben gehad besteed ik nog wat tijd aan de vogels. Ik las ergens dat mezenbollen gevaarlijk zijn voor vogels, de kans bestaat dat ze er met hun pootjes in blijven hangen en niet meer los komen. Daarom haalde ik de mezenbollen uit het netje en maakte met wat frituurvet en een kopje een nieuwe vogelvoeder…eh ding.

Het is heel makkelijk om te maken. Mezenbol in het kopje, frituurvet smelten in een pannetje en in het kopje gieten. Ik deed er nog wat kippenvoer bij en stak er een stokje in wat kan dienen als zitstok voor kleine vogels.

Omdat ik in een fanatieke bui was maakte ik van de pruimenboom gelijk maar een vogelboom. Je kan nooit teveel vogels hebben toch? Ik rijg pelpinda’s aan een draad en maak een vogeltaartje. Dat was iets moeilijker te maken, ik zal het “recept” binnenkort delen.

Zadenruildoos

De zadenruildoos reist inmiddels door Nederland. Er waren zoveel aanmeldingen dat ik helaas ook mensen moest teleurstellen. Maar….. mocht het een groot succes worden dan komt er volgend jaar zeker weer een zadenruildoos en misschien wel meerdere, zodat er bijvoorbeeld ook een doos door België kan reizen en de verzendkosten voor iedereen gelijk blijven.

Duurzame Gemeente Goes
Foto credits: Celine Nieuwenhuis

Winnaar duurzaamheidswedstrijd Gemeente Goes

Onze groene Gemeente Goes streeft ernaar om in 2045 energieneutraal te zijn. Dat willen ze onder andere bereiken met tal van projecten als het duurzame bouwloket voor het verduurzamen van woningen, op zoek te gaan naar mogelijkheden voor schone warmtebronnen en ondernemers te ondersteunen om duurzamer te ondernemen. Ook zijn er kleinere initiatieven als het beschikbaar stellen van regentonnen tegen een gereduceerd tarief en klimaatsubsidies voor de aanleg van een groen dak.

In 2021 richtten ze de website Alle B-tjes helpen op om Goesenaren te inspireren duurzame keuzes te maken. Deze “weetjes” werden op de site gepubliceerd en zo kregen ze zomaar mooie duurzame tips van hun inwoners.

In december vulde ik een “weetje” in op Allebtjeshelpen.nl. Natuurlijk was mijn tip “begin een moestuin”. Een paar weken later kreeg ik een mail van de Gemeente Goes dat ik één van de winnaars was en of ik mijn prijs kon ophalen! Helaas ging dat toen niet door, de lockdown gooide roet in het eten. Maar een paar weken geleden kreeg ik alsnog mijn prijs uit handen van wethouder Joost de Goffau in het bespaarhuis: een regenton! Zeer welkom in mijn moestuin natuurlijk.

Zadenwinkel

De zadenwinkel is nog altijd geopend. Ik had verwacht dat ik rond deze tijd de winkel al offline zou halen maar er is nog veel interesse voor zaden. Voor wie niet weet waar je de winkel kan vinden, dit kan door op de drie streepjes op de Homepage te klikken en dan voor winkel moestuinzaden te kiezen maar ook via deze link: winkel moestuinzaden. Je vindt er zaden van tomaten, bloemen, kruiden en enkele moestuingroenten. Per zakje kosten de zaden 0,50. Voor meer informatie over verzendkosten en wijze van bestellen verwijs ik je graag naar de winkel.

Tot slot…. een foto van de ontkiemde paprikazaden. Daar word je toch alleen maar blij van?

Meer lezen? In moestuintips februari lees je wat je deze maand allemaal in de tuin kan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s