DIY: vogeltaartje van vogelvoer

Wij houden erg van vogels in de tuin en kijken dan ook graag naar buiten. We noemen het gekscherend vogel-TV. Kijk en luistergeld is niet nodig maar om vogels te kunnen kijken moet je ze wel naar je tuin lokken met vogelvoer. Door vogels te voeren help je ze de winter door en zullen ze vaker naar de tuin terugkomen om een nestje te bouwen, slakken te eten of een duik in de vijver te nemen. In deze blog vertel ik je meer over vogels voeren en laat zien hoe je zelf een vogeltaartje maakt.

Grote en kleine vogels

Welk vogelvoer je kiest bepaald welke vogels je in de tuin krijgt. Door zelf vogelvoer te maken weet je wat je ze geeft en kan je het veilig aanbieden. Vroeger hadden we een vogelvoedertafel, deze trok veel grotere vogels aan en weinig kleine vogels. We kregen daardoor duiven in de tuin die nu ieder jaar terugkomen om een nestje te bouwen, zoals ik eerder vertelde in de blog Jan en Jannie. Kleine vogels zagen we minder, totdat de voedertafel versleten was en na vier keer repareren niet meer bruikbaar was. Pas toen kwam ik erachter dat er een hele wetenschap zit achter het voeren van vogels.

Vogelvoer aanbieden op verschillende manieren

Door voer op verschillende manieren aan te bieden krijg je meer diversiteit in de tuin. Dus geef voer op de grond, op een voedertafel, met een mezenbol of graansilo. Iedere vogel heeft zijn eigen voorkeurplaats om te eten. Door voer op verschillende plaatsen in de tuin aan te bieden krijgen alle vogels meer kans om te eten.

Geef niet teveel voer in één keer maar liever elke keer een beetje om te voorkomen dat het muizen en ratten aantrekt. Voer bij voorkeur ’s morgens en eind van de middag, de vogels gaan op die momenten foerageren. Geef geen voedsel waar zout in zit en liever geen kliekjes van eigen maaltijden, deze zijn niet geschikt voor vogels. Voer vogels vooral als het vriest en als er sneeuw ligt, maar je kan de vogels ook het hele jaar door eten geven. Zorg dat ze bij vorst voldoende kunnen drinken en voorkom dat ze een bad nemen in het drinkwater door een steen in het schaaltje te leggen.

Vogeltaartje maken

Een tijdje geleden zag ik een prachtig vogeltaartje dat je op kan hangen. Ideaal, want het is vooral geschikt voor wat kleinere vogels en de ratten en muizen kunnen er niet of minder goed bij. Ik vond het idee zo geniaal dat ik besloot om het ook te maken. Voor wie Instagram heeft, Carine van @Moestuinkriebels plaatste een heel mooi filmpje waarin ze laat zien hoe je het kan maken. Voor diegene zonder Insta laat ik zien hoe ik het maakte.

Werkwijze vogeltaartje maken

Benodigdheden

 • Oude frisbee
 • Stevig draad of touw
 • Scherp mesje met punt of boormachine
 • Schaar
 • Tulbandvorm of als je deze niet hebt, een springvorm
 • Vogel strooivoer of kippenvoer
 • Zoutvrij frituurvet (hard, dus geen vloeibare vorm)
 • Alles wat vogels lekker vinden, bijvoorbeeld zonnebloempitten, gedroogde meelwormpjes, maïs, havervlokken
 • Mezenbol en wat pelpinda’s voor de garnering

Werkwijze

 1. Maak een gat in het midden van de frisbee. Dit kan met een boormachine maar ik deed het met een scherp mes.
 2. Knip vier draden af van ongeveer een meter en doe ze door het gat, bind ze aan de onderkant vast met een dubbele knoop.
 3. Maak tegenover elkaar vier gaten in de zijkanten van de frisbee en haal door elk gat een touw zodat de frisbee kan hangen. Knoop het nog niet vast, het is makkelijker om dit te doen als de taart er al op ligt.
 4. Laat het vet smelten in een pannetje.
 5. Vul de tulbandvorm met strooivoer.
 6. Giet het frituurvet in de tulbandvorm en laat het goed afkoelen, het duurt ongeveer vier uur voordat het vet is uitgehard.
 7. Ik bekleedde de frisbee met wat mos uit de tuin maar dit is niet perse nodig.
 8. Vul de gootsteen of een afwasteil met kokend water en zet de tulbandvorm hier kort in. Hierdoor komt de taart los en kan je hem omkeren op de frisbee. Doe dit snel want als de vorm eenmaal warm is smelt het vet snel.
 9. De taartje is nu klaar. Je kan hem nog garneren met zonnebloempitten, een mezenbol in het gat, pel pinda’s of wat je verder in huis hebt.
 10. Leg een knoop in de vier touwtjes en hang het taartje in een boom of pergola.
 11. Maak een kleine pindaslinger en hang deze nog onder de frisbee. (Het kost voor vogels veel energie om de pelpinda’s open te maken, dus als het heel koud is buiten kan je dit beter niet doen!)

Tip

Als je geen taartvorm hebt kan je ook vogelvoer maken in bijvoorbeeld een blikje of kopje. Leg er vóór het stollen van het vet een touwtje doorheen zodat je het hiermee kan ophangen. Je krijgt het vogelvoer er ook weer makkelijk uit door het even te verwarmen met heet water. Op deze manier hoef je geen vetbollen in netjes te kopen waar vogels in verstrikt kunnen raken. Vogelvoer in een kopje kan je zo ophangen aan het oor. Zet er voor het stollen van het vet een zitstokje in, recht tegenover het oor. De vogels zullen je dankbaar zijn.

Meer lezen? Ik schreef eerder de blog zelf vogelvoer maken.

Een gedachte over “DIY: vogeltaartje van vogelvoer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s