Moestuinupdate deel 1: januari

Jaaahhh daar zijn we weer. De allerbeste groene wensen voor het nieuwe jaar voor iedereen! Ik hoop dat het een mooi moestuinjaar mag worden met een prachtige zomer. Een nieuw jaar ligt voor ons, een lege moestuin en heel veel plannen. Heb je ook zo’n zin om te beginnen? In januari doe ik het nog rustig aan, vooral niet te vroeg beginnen en plannen maken. Heel veel plannen maken.

Moestuinzaden sorteren

Zadenvoorraad nakijken

De afgelopen weken besteedde ik aandacht aan de voorraad moestuinzaden. Ik heb heel veel zaden maar mijn moestuin is dan ook 250 m2 en dat betekent een serieus grote moestuin om te vullen met planten. Ik controleer de zadenvoorraad jaarlijks op datum en soort. Bijvoorbeeld zaden van uien en prei bewaar ik niet te lang en gebruik ik maximaal twee jaar. Daarna ontkiemen ze meestal niet meer. Toch gooi ik ze dan nog niet weg en probeer ze altijd nog te zaaien maar zorg wel dat er een nieuw zakje op voorraad in huis is. Niets is zo vervelend als opnieuw op zoek moeten naar zaden.

Mijn werkwijze zadenbeheer

Mijn zadensysteem is eenvoudig. Ik liet het al eens eerder zien, maar voor de nieuwkomers herhaal ik het graag nog een keer. Voor iedere zaaimaand heb ik een kistje. Verdeling: januari/februari, maart, april, mei t/m september. Van oktober tot december zaai ik niet, dus ook geen kistje voor deze maanden.

Ieder kistje is onderverdeeld in groepen en iedere groep heeft een tabblad. Als ik veel zin heb zet ik ze op alfabet in het kistje, maar vaak staat het zoals het uitkomt. De slasoorten staan meestal vooraan, want die heb ik het vaakst nodig. Achter ieder tabblad staat een bundeltje met zaaizakjes, bijeen gebonden met een elastiekje. Na het zaaien stop ik de zakjes die in de maand daarop ook nog gezaaid kunnen worden in het kistje van de volgende maand. Bijvoorbeeld bietjes zaai ik eind maart voor, daarna gaan ze in het kistje van de maand april en daarna nog een keer in het kistje van mei t/m september want bietjes kan je tot begin juli zaaien.

Aan het eind van het jaar zitten dus alle zaden door elkaar en moet de hele zooi weer opgeruimd worden… en dat is een leuk klusje voor de winter. De zaden weer in het juiste kistje stoppen, kijken welke zaden op zijn (ik stop lege zakjes ook terug in het kistje) en eventueel over de datum. Die zaden gebruik ik nog wel maar ik koop alvast nieuwe zaden. Wist je dat je oude zaden altijd nog kan gebruiken als kiemgroente? Erg lekker. Of gooi alle zaden van slasoorten waarvan je de kiemkracht niet meer vertrouwd bij elkaar en zaai ze in een kuip of pot. Wedden dat er toch nog iets ontkiemd?

Plannen maken

Langzaamaan rijpen de moestuinplannen voor het nieuwe jaar. Mislukkingen van vorig jaar krijgen dit jaar een nieuwe kans dus pastinaak, schorseneren en kievitsbonen komen terug. In een zadenruildoos waar ik aan mee deed op Instagram vond ik zaden van zeekraal, zegekruid, Calendula Touch of Red Buff, Judaspenning, Astrantia (Zeeuws Knoopje), Amarant (foto linksonder), IJzerhard (foto rechtsonder) en drie Yin-yang boontjes. Dit worden de uitdagingen van 2022.

Meer bloemen

Het afgelopen jaar offerde ik één vak op voor bloemen. Helaas deden ze het niet allemaal even goed. Ik zaaide een deel voor en een ander deel direct in de volle grond. Door het koude voorjaar van 2021 kwam een deel niet op en wat wel opkwam groeide erg traag. Daarom ga ik dit jaar alles voorzaaien.

Het plan is een deel van de tuin van Dirk-Jan te gebruiken voor bloemen. Welke groenten daarvoor moeten wijken….? Tja, dat heb ik nog niet besloten. Eigenlijk wil ik geen concessies doen aan de soorten en hoeveelheid groenten dus dat wordt nog een puzzel.

Maar… meer bloemen dus! Zo kunnen we vaker een bosje uit de tuin plukken. Fijne bijkomstigheid van meer bloemen is ook dat er meer insecten en vlinders naar de tuin worden gelokt en daarmee ook meer vogels. Daardoor ontstaat er een klein ecosysteem in mijn moestuin want vogels eten weer slakken en zo krijg je zomaar wat hulp van Moeder Natuur door alleen bloemen in de tuin te zetten.

Natuurlijk doe je dit niet alleen met bloemen (dus nectar) maar ook door te voorzien in nestelmogelijkheden en winterschuilplaatsen, maar bloemen zijn een goed begin.

Zaden bestellen

Ondanks dat de plannen nog niet helemaal rond zijn besteedde ik de afgelopen weken veel tijd aan het zoeken van mooie, bijzondere bloemen met veel variatie in kleur, vorm en hoogte. Door hiermee te spelen trek je meer insecten aan. Ik koos voor vier verschillende kleuren. In de achtertuin wil ik ook meer bloemen, we hebben een redelijk groot (extra) terras bij de achterdeur dat niet gebruikt wordt, daar willen we voor een deel de tegels weghalen en een bloementuin van maken. Ik moet nog wel een manier bedenken hoe we de kippen eruit gaan houden, onze vier nieuwe dinootjes hebben de gewoonte van alle planten te proeven…

Behalve bloemen komen er ook nieuwe groenten. Ik bestelde een knolvenkel (drachtplant koninginnenpage), bosui, pompoen Sweet Dumpling en Peper Westlandse Lange Rode die met zijn scherpte maar 3 op 10 scoort. Perfect voor iemand die niet van scherp eten houdt.

Zoete aardappel kweken

Dit jaar gebruik ik zoete aardappels van eigen oogst om te kweken. Doe je mee? Ik schreef eerder een stappenplan voor het kweken van zoete aardappel, daarin leg ik stap voor stap uit hoe je dit kan doen. Je kan ook zoete aardappel kweken met bataten uit de supermarkt. Meestal komen deze uit landen met een tropisch klimaat maar ik heb al meerdere keren gehoord van medetuiniers dat het wel mogelijk is. Je hoeft dus niet perse dure knollen te kopen. Ik kreeg mijn knollen Tainung 65 vorig jaar van 123zaden, dit zijn knollen die zich beter aanpassen in een koeler klimaat. Op de rechtse foto zie je dat deze knol nog steeds leeft en stekken maakt.

Zaden kopen moestuinzaden goedkoop

De zadenwinkel is weer open

Nog even een korte mededeling over de zadenwinkel. Tijdens de feestdagen lag het verzenden van bestellingen even stil, nu alle rook van het vuurwerk is opgetrokken is het verzenden inmiddels hervat.

Ik krijg veel mailtjes waarin mensen vragen of zaden nog op voorraad zijn. Alle zaden die online staan zijn op voorraad, als de zaden op zijn verdwijnen ze uit de lijst. Het gebeurt een enkele keer dat ik dit niet op tijd uit de lijst kan halen maar over het algemeen is de lijst up to date. Voor wie nog interesse heeft, je vindt de winkel moestuinzaden via deze link of via het menu rechtsboven aan de homepage.

Tot slot een foto van kaasjeskruid. Vorige zomer al eens gezaaid in de volle grond, maar ze kwamen niet op. Dit jaar komen ze zeker in de moestuin. Ik maakte deze foto vorige zomer tijdens de vakantie toen we in een bloementuin waren. Wist je dat er ruim 50 soorten kaasjeskruid zijn? Ik niet, maar daar is Wikipedia dan weer een geweldige hulp bij 😉

Kaasjeskruid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s