De moestuin in juni: omgaan met droogte

Door de droogte én het warme weer komt de moestuin in mediterrane sferen. Aanpassing aan het steeds warmer wordende klimaat is op dit moment nodig om de tuin in leven te houden. Normaal gesproken fiets ik ’s morgens vóór het werk naar de moestuin om de kas open te zetten maar tegenwoordig doe ik er regelmatig nog een klusje. Tomaten aanbinden, bloemen vastzetten, de platte bak beschermen tegen de zon, het zijn allemaal klusjes die moeten gebeuren. En water geven. Heel veel water geven.

De moestuin tijdens droogte

Uiteraard geef ik alleen ’s morgens en ’s avonds water als de zon minder heet is en niet op het blad maar alleen aan de voet van de plant. In mijn vorige blog de moestuin in mei vertelde ik nog dat alle planten één keer per week water kregen maar de planten groeiden matig dus nu geven we ze nu één keer per vijf dagen. Het is beter om de planten veel water in één keer te geven dan elke dag een beetje, daar krijg je namelijk luie planten van. Als ze even geen water krijgen moeten ze op zoek naar water en vormen ze sterkere, diepe wortels. Door dat consequent te doen vanaf het uitplanten worden planten sterker en kunnen ze zich beter redden tijdens droogte.

Tuinieren bij droogte

Mulchen tegen droogte en hitte

Omdat het al maandenlang droog is heb ik een deel van de tuin bedekt met stro. Niet alle vakken want stro is op dit moment erg duur, er zijn ook vakken die ik heb bedekt met het snoeimateriaal van de bessen. Normaal gesproken zou dit op de composthoop belanden maar nu is het een prima bodembedekking. De tuin heeft de droogte tot nu toe redelijk overleefd dankzij deze mulchlaag. Bij een buitentemperatuur van 30 graden kan de temperatuur van de grond wel 50 graden worden. Door een mulchlaag van twee centimeter is de temperatuur van de bodem 30 graden en bij een laag van 10 centimeter is de temperatuur maar 23 graden. Mulchen kan bij een steeds meer opwarmende aarde van levensbelang zijn voor je planten tijdens hitte en droogte. Wil je hier meer over lezen? Velt schreef een artikel hierover: Hoe bescherm je jouw moestuin tijdens hitte.

Voorzaaien bij droogte

Voorzaaien tijdens droogte

Dit jaar zaaide ik alle groenten voor, om plantgoed klaar te hebben als er een vak leeg is. Daardoor kan ik meer groente oogsten maar voorzaaien is ook handig omdat water op de volkstuin niet altijd beschikbaar is. Zou ik in de volle grond zaaien, dan gebruik ik daar veel meer water. Daarom kies ik voor voorzaaien in trays in de achtertuin.

Zaaien in de volle grond tijdens droogte

Zaaien in de volle grond is lastig tijdens droogte. Zaai de zaadjes iets dieper dan je gewend bent. Je kan het beste een diepe geul maken die je eerst een paar keer vol water zet. Daarna zaai je in de geul en dek dit af met droge (pot)grond. Hiervoor kan je prima je oude zaaigrond gebruiken. Als extra bedekking leg ik er vaak plastic overheen van oude potgrondzakken. Als de zaailingen opkomen moet het plastic er snel af dus vanaf dag drie of vier dagelijks even checken. Dit werkt niet met alle zaden goed, voor bijvoorbeeld sla zal deze truc niet werken omdat het te warm wordt (sla ontkiemd beter bij koelere temperaturen) maar voor bijvoorbeeld worteltjes en bietjes werkt het prima. Houd de grond daarna vochtig maar elke dag gieten is niet nodig en let er op dat de zaailingen niet gelijk verbranden als je het plastic eraf haalt.

Voordelen voorzaaien

Zoals gezegd, ik zaai dit jaar alles voor. Doordat het pootgoed klaar staat verhoog je de productiviteit van de tuin want als er een vak leeg is kan je het dezelfde dag vullen met andere planten en de groente is ook sneller oogstbaar. Je verspilt minder zaden dan bij volle grond zaaien en ik vind het zelf een voordeel dat je ook ruimte bespaard. Soms komt van een gezaaid rijtje de helft niet op en nu plant ik alleen de opgekomen zaailingen uit en is een rijtje altijd compleet.

Oogsten in juni

Na alle droogte tips nog even iets over de oogst van deze droge junimaand. Dankzij het natte voorjaar konden we dit jaar heel veel asperges oogsten maar de aardbeienoogst viel tegen. Andere jaren oogstte ik op topdagen twee kilo per dag, dat is dit jaar niet gelukt en de aardbeienoogst is inmiddels ook klaar. Eén van de bedden is inmiddels aangeplant met IJsbergsla, bloemen, een paar tomaten van het reserveteam en Romanesco bloemkool.

Verder oogsten we al rode bessen, jostabessen, bosuitjes, frambozen, knoflook en sla.

Zaad winnen van sla

Zaden winnen

De oogst van de sla wordt nu minder, door de hitte is deze massaal aan het doorschieten. In het begin kan je daar nog wel van eten maar al snel smaakt de sla bitter en is het dus niet meer lekker. Een paar kroppen hiervan gingen naar de kippen en op de composthoop. Een deel van de sla laat ik staan om zaad van te winnen. Dat is vrij makkelijk. Als de kropsla aan de bovenkant een puntje gaat maken gaat ze doorschieten: een bloemstengel maken. Deze kunnen wel een meter hoog worden dus het is handig om er een stok bij te zetten om ze later aan te binden.

Je kan meerdere soorten tegelijk laten doorschieten, sla heeft in een hobbytuin een isolatieafstand van drie meter. Ideaal, want zo kan je meer zaden winnen voor je eigen zadenvoorraad. De bloemen zijn tweeslachtig dus zelf bestuivend maar ondanks dat heeft de plant wind of insecten nodig voor bestuiving. In theorie is er kans op kruisbestuiving maar deze kans is verwaarloosbaar klein. In mijn tuin staan de soorten negen meter uit elkaar.

Na drie tot vier weken verschijnen de gele bloementjes en nog een paar weken later veranderen deze in pluisjes, de zaden zijn dan klaar om te oogsten. Oogst dagelijks rijpe zaden of wacht nog even om de stengel in één keer te oogsten. Hang hem te drogen boven een krant en schud na een paar dagen tot een week de zaden eruit.

Rode bessen

Uit de oude tuin van Dirk-Jan komt nog altijd een grote rode bessenoogst. Hij had zijn halve tuin vol met aalbessenstruiken staan die ik, na overname van 50 M2 van zijn tuin, allemaal op een rijtje zette als afscheiding van mijn tuin. Nu de oogst op zijn hoogtepunt is trek ik om de paar dagen vier kilo bessen. Vorig jaar maakte ik er limonade van, maar dit is toch niet zo goed bevallen dus dit jaar wordt het jam en we eten heel veel zo uit het handje. Ook gaat er een groot deel in de vriezer want de rode bessen blijken heel lekker te zijn in een kruimeltaart met gemengd fruit dus een voorraadje voor de winter is altijd fijn.

De moestuin in juli

Vooruitkijkend naar de volgende maand deel ik graag mijn moestuintips voor juli en een paar blogs die eerder geschreven zijn in juli, voor de nieuwe lezers onder ons 😉 Of misschien vind je het zelf ook leuk om af en toe voorgaande jaren nog eens te lezen.

Juli 2019

Juli 2021

Juli 2022

Tot slot een foto van twee weken geleden, toen er code oranje werd afgegeven voor Zeeland en ik uiteraard vóór de buien nog even naar tuin moest om wat planten in veiligheid te brengen. We hadden die middag 13 mm regen in de meter.

2 gedachtes over “De moestuin in juni: omgaan met droogte

  1. Hij, ik heb voor het eerst smeerwortel gier gemaakt.
    Hoe vaak kan ik tomaten, boerenkool daarmee bemesten?
    Lieve Gr. Annemarie

    Like

Plaats een reactie