Moestuintips juli

Volkstuin

Juli. De moestuin draait op volle toeren en de eerste vakken raken leeg. Om optimaal gebruik te maken van de vierkante meters kan er opnieuw gezaaid worden. Juli is ook de maand van de vruchtgewassen, droogte en warme dagen. Ik geef je mijn tips voor deze mooie zomermaand in de moestuin. 

 • Op warme dagen geef je ’s morgens of ’s avonds water. Zo voorkom je dat de bladeren van de planten verbranden en verdampt er minder water. Controleer ook of planten met groot blad voldoende water krijgen. Vaak is het onder de planten erg droog doordat het water van het blad af loopt.
 • Knip het oude blad van de aardbeienplanten. Gebruik de uitlopers om nieuwe planten te verkrijgen. Knip begin augustus de uitlopers van de planten en plant ze op een nieuw bed. Geef de planten extra mest. Ik scheef hier eerder een blog over: aardbeienbed aanleggen.
 • Grasmaaisel is prima mulchmateriaal. Het houdt de grond vochtig en voorkomt daardoor uitdroging, weert onkruid en de wormen maken er humus van.
 • Houtige kruiden kan je nu stekken. (Tijm, laurier, salie, citroenverbena en rozemarijn). Zet ze in potjes zodat je ze in het najaar binnen kunt zetten voor verse kruiden in de winter.
 • Geef vruchtgewassen als pompoenen en courgettes in een natte zomer een bedje van stro of leg er iets anders onder, bijvoorbeeld een tegel. Zo voorkom je dat de vruchten gaan rotten.
 • Als je aardappelen hebt gepoot hou ze dan deze maand goed in de gaten. In juli slaat meestal de phythophthora toe, een schimmel die de hele plant aantast en de oogst doet mislukken. Tomaten behoren tot dezelfde familie dus voor deze planten geldt hetzelfde.
 • Geef de vruchtgewassen regelmatig extra voeding, bijvoorbeeld in de vorm van brandnetelgier.
 • Er is nu steeds meer te oogsten. Hou je groenten goed in de gaten, tijdens warme perioden kan het ineens heel hard gaan met groente en voor je het weet is er iets doorgeschoten. En dan heb je ineens geen broccoli meer maar een bloem 😉
 • Plan maaltijden met wat voor handen is. Oogst indien mogelijk zo kort mogelijk voor de maaltijd zodat de groente vers op je bord ligt. Sommige groente kan, eenmaal geoogst, niet lang bewaard worden.
 • Zaai nieuwe groente als een vak leeg komt.
 • Hang op warme dagen een schaduwdoek op in de kas of kalk de ramen. Laat de deur en ramen dag en nacht open.
 • Knip verdorde bloemen uit de borders, de planten blijven zo langer bloeien en je hebt er langer plezier van.
 • Blijf de tomaten dieven en bindt ze aan de stok. Zorg dat ze stevig staan en hou een oogje in het zeil als er een zomerstorm wordt voorspeld.
 • Het onkruid wordt minder maar nog steeds geldt…. blijven wieden.

Bieten uit de moestuin

Zaaien in juli

andijvie – bieten – radijs – rucola- slasoorten – snijbiet – sperziebonen – spinazie – wortels.

Planten in juli

andijvie – courgette – prei – slasoorten.

Oogsten in juli

aardappel – aardbeien – andijvie – augurk – bieten – courgette – doperwten – frambozen – knoflook – komkommer – kruiden – uien – radijs – rode bessen – rucola – slasoorten – snijbiet- spinazie – wortels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s