Moestuinupdate deel 8: augustus

Wilhelminadorp zomer 2022

Nee dit is geen herfstfoto van vorig jaar. Deze foto nam ik vorige week, net buiten ons dorp tijdens mijn zondagochtendwandeling. Zo ziet de zomer van 2022 eruit, droog, dor en eh.. kleurrijk, als je van geel houdt. De bomen laten hun blad vallen om zichzelf te beschermen tegen de droogte. Door dit overlevingsmechanisme heeft de boom minder water nodig. Zo heeft iedere plant zijn eigen overlevingssysteem. De één laat zijn blad vallen, de ander zijn vruchten, stopt met groeien of.. “drinkt” eigen vruchten op.

Paprika en hitte

Droogte in de moestuin

De paprika’s hebben last van de droogte. De vruchten verliezen dan hun stevigheid en verslappen, een probleem dat vaker te zien is bij langdurige droogte. Water geven helpt, maar als je dat heel weinig doet, zoals ik, dan beginnen de planten hun eigen vruchten op te eten. Daarom ben ik begonnen met water geven en gelukkig kwam de regen net op tijd. De vruchten hebben nu weer hun normale stevigheid. Op de foto zie je paprika Black Blocky, nog vóór de watergift.

Tomaten kweken

De tomaten van 2022

Wat hebben we weer een geweldig tomatenjaar, de één nog mooier en groter dan de ander. Als ik dan zo door de kas loop denk ik ”wat een rijkdom, zoveel tomaten met die prachtige vormen en kleuren”. We aten al tomatensoep, tomaat op brood, tomatensalade, maaltijdsalade met tomaat, tomaat plaattaart….. het kan niet op, zo lijkt het.

We hebben dit jaar opvallend veel kerstomaatjes. Omdat er vorig jaar veel tomaten niet geoogst konden worden door de Phytophthora kocht ik bijna geen nieuwe rassen en deed het vooral met de zaden die ik nog op voorraad had en dat waren er best veel. Op de foto zie je Brad’s Atomic Grape, Belle Coeur Yellow, Maglia Rose, Red Fig, Violet Jasper, Liguria, Smiley Worms, Candy Sweet Icicle en Yellow Pear.

En dan de buitenrassen, zoals Ida Gold, waarvan iedereen zegt dat de plant maar zo’n 50 tot 60 centimeter hoog wordt maar die hier makkelijk de hoogte van een meter aantikte. Volgens de statistieken zouden de vruchten ook maar 3,5 tot 5 centimeter groot worden maar bij mij werden ze ook groter dan dat. Nu vraag ik me toch af of Ida wel is wie ze zou moeten zijn, dus ik ga nog eens navraag doen bij mijn tomatenvriend waar de zaden vandaan komen.

Dit jaar kweekte ik pingpong tomaat Primabella, een tomaat die volgens mijn Belgische tomatenvriend Guido vorig jaar resistent was voor Phytophthora. Ik wilde de tomaat eigenlijk niet hebben (want zo gewoontjes, een rode kerstomaat) maar hij stuurde me de zaadjes toch toe. “Deze MOET je proberen. Ze zijn resistent tegen de tomatenziekte” waren zijn woorden. Met veel moeite vond ik nog een plekje voor haar, recht tegenover het raam van de kas. En wat doet ze het goed. Helaas kon ik haar resistentie niet testen, maar het is een lekker tomaatje en ze zal volgend jaar zeker terugkomen.

Kippen en hitte

Tijdens de hittegolf hadden de kippen het zwaar. Om ze van extra vocht te voorzien geef ik ze tijdens warme dagen havermoutpap, aangelengd met koud water. Ze vinden het lekker en meestal gaat de schaal helemaal op. Als ze het te vaak achter elkaar krijgen eten de kieskeurige dametjes er niets meer van en ga ik over op iets anders. Aangezien er dit jaar een komkommeroverschot was en daar ook veel vocht in zit kregen ze ook komkommers voor de afwisseling.

Met Soof ging het niet zo goed. Ze liep bleek en zonder staartveren rond in het hok en zat op een ei in het legnest. Broeds en in de rui, een rare combinatie en haar bleke kleur maakte me ongerust. Ze at en dronk wel en deed ook mee met de rest van de groep, maar zat ook vaak in elkaar gedoken in een hoekje. Daarom nam ik haar een paar keer per dag apart en verwende haar met meelwormpjes en kuikenvoer aangelengd met water. Zo hoefde ze niet te strijden voor haar eten en kon ze tijdens het eten uitrusten om daarna weer verder te eten zonder dat een andere kip haar lekkere hapje op at. Na een paar dagen knapte ze goed op en kwam haar rode kleur weer terug. Een beetje extra liefde en eten doet blijkbaar wonderen, ook voor kipjes 🙂

Duurzaam pruimen drogen in de zon

Pruimen drogen

De pruimenboom droeg dit jaar zoveel pruimen dat ik ze in juli nog flink moest uitdunnen. Dat kon helaas niet voorkomen dat de top afbrak tijdens een weekend met harde wind. Jammer, maar eigenlijk was de boom te hoog geworden dus ik zie het maar als een voordeel, nu kunnen we beter bij de bovenste pruimen.

Veel pruimen zijn aangetast door de pruimenmot. De larven van deze mot eten zich een weg door de pruim en poepen in de pruim waardoor deze vies smaakt. Dat betekent opnieuw dat ik niet veel pruimen kan weggeven en ze het beste zelf kan verwerken. Ik snijd de pruimen eerst open om te zien of er een larve in zit. Van de aangetaste pruimen gebruik ik alleen de schone gedeelten maar ik gooi ze dus niet weg.

Van een paar kilo pruimen maak ik pruimenjam, maar omdat we niet veel jam eten droog ik de rest van de pruimen voor in de muesli. Dat kan met een droogoven, maar ik doe het graag in de zon. En laten we daar de afgelopen tijd heel veel van gehad hebben!

Duurzaam pruimen drogen in de zon

Werkwijze pruimen drogen in de zon

  • Was de pruimen en snijd ze door de helft.
  • Leg ze op een laag bakpapier op een bakblik, dicht tegen elkaar aan. De pruimen zullen krimpen tijdens het droogproces dus leg het goed vol.
  • Span een stuk vitrage over de pruimen en maakt het vast met touwtjes zodat het niet los kan waaien. Wikkel de vitrage zo dat er geen beestjes (fruitvliegjes) in kunnen. Je kunt er eventueel nog een laagje bakpapier overheen leggen voordat je de vitrage er overheen legt (proces duurt dan wel langer).
  • Leg het bakblik op een plaats waar het lekker warm wordt, bijvoorbeeld op een plat dak. Kies vooral hoogte vanwege de beestjes. Er lopen nu eenmaal minder mieren op het dak dan op de grond.
  • Tijdens een hittegolf (30 graden of meer) drogen ze in ongeveer drie dagen, anders duurt het uiteraard langer.
  • Als de pruimen voldoende gedroogd zijn haal je ze los van het bakpapier en bewaart ze in een plastic zak. Ik gebruik hiervoor (oude) mueslizakken. Dit is wat steviger plastic waar vaak sluiters bij zitten, de zakken moeten niet volledig dicht zitten om schimmels te voorkomen.

O ja, voor de oplettende lezer… in mijn mueslizak zat nog wat muesli, bij gebrek aan een lege zak.

Duurzaam pruimen drogen in de zon

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Ik schreef al heel wat jaren moestuinupdates in augustus..

Moestuinupdate augustus 2021

Moestuinupdate augustus 2020

Moestuinupdate augustus 2019

Of, wil je weten wat je deze maand allemaal nog kan doen in de moestuin? Je leest er meer over in moestuintips augustus of, als je liever wat verder vooruit kijkt: moestuintips september.

Moestuin augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s