Mei moestuin

Terwijl de zoveelste regenbui tegen de ramen klettert vermaak ik me binnen met het opruimen van de zaden. Ieder jaar neem ik me voor om mijn zaden echt opgeruimd te houden maar de tijd ontbreekt gewoon om het netjes te houden. Dan zijn regendagen fijn, alle tijd om op te ruimen want buiten kunnen we toch niets doen en dan is het heel prettig om die binnen-zit-tijd nuttig te besteden 😉

Zaden bewaren sorteren

Zaden sorteren

Ik sorteer de zaden opnieuw per maand en voeg alles wat niet meer gezaaid kan of hoeft te worden in de zadenkistjes per maand. De zaden die nog wel gezaaid moeten worden of die ik voor een tweede of derde keer wil zaaien hou ik apart. Ik bundel ze per soort met een elastiekje. Zo vind ik nog bosuitjes, lekkere kleine pompoentjes die in mei nog gezaaid kunnen worden en vogelnestjeskalabas uit één van de zadenruildozen. Die wil ik zeker nog proberen. Straks komen er weer vakken leeg, als de dan voorgezaaide plantjes voldoende gegroeid zijn kunnen ze zo de grond in.

Planten uitplanten

Uitplanten in de volle grond

Het voordeel van een kas is dat je veel planten kwijt kan. Het nadeel van een kas is dat je veel planten kwijt kan die je ook moet uitplanten om de kas leeg te krijgen. Gelukkig had ik de afgelopen twee weken vakantie en is er hard gewerkt in de moestuin. Het grootste gedeelte van de planten is uitgeplant, alleen de meloenen, enkele andere vruchtgewassen en de basilicum staan nog in een potje in de kas.

De courgetteplanten zijn niet opgekomen en deze heb ik voor het eerst in jaren moeten kopen. Ik denk dat het zaad niet meer goed was, vaak probeer ik oude zaden nog tot leven te wekken maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Courgettes in trays zaaien is ook niet zo goed bevallen maar dit kan toeval zijn. In ieder geval ga ik het volgend jaar weer gewoon in potjes doen, de grond is dat iets beter vochtig te houden.

Tomaten uitplanten hoe diep

Tomaten uitplanten in de kas

Toen ze kas leeg was kon ik eindelijk de tomaten uitplanten. Om grote, stevige en gezonde planten te kweken doe ik dit zo:

  • Een dag voordat de planten worden uitgeplant bemest ik de kas met speciale, biologische tomatenmest van DMC (geen reclame, wel enthousiasme). Het is beter om dit een paar dagen van tevoren te doen maar die tijd had ik niet helaas.
  • Verwijder de kiemblaadjes en de eerste echte blaadjes. Tomaten maken namelijk wortels op de stengel waardoor de plant meer water op kan nemen en gezonder en sterker wordt.
  • Graaf een diep gat, zo diep dat de plant tot aan de eerste echte blaadjes (waar ze zaten) in de grond staan.
  • Doe een klein handje koemestkorrels in het plantgat. De laatste jaren voeg ik ook een beetje hout-as toe, en dit jaar voor het eerst ook lavameel. Dit maakt de planten gezonder.
  • Vul daarna het gat met water, zoveel dat het wortelkluitje van de plant net onder water staat. Zorg dat de wondjes die je net gemaakt hebt door de blaadjes weg te halen, droog blijven en niet onder water verdwijnen.
  • Als je de tomaten langs een touw wilt laten groeien kan je het uiteinde van het touw onderin het plantgat doen. Ik zet er een spiraal naast, zo dicht mogelijk naast het kluitje zonder de wortels te beschadigen. Ik zet overigens eerst de stokken of spiralen en ga daarna pas plantgaten graven.
  • Maak het gat dicht en druk de grond een beetje aan zodat de wortels goed contact maken met de grond.
  • Draai de stengel, als de plant al lang genoeg is, in het touw of spiraal of bindt de stengel vast aan de stok met touw of klemmen, net wat je fijn vindt.
  • Ik zet tussen de planten kleine terracottapotjes om de tomaten water te geven.

Tijdens het uitplanten check ik de planten gelijk op diefjes. Voorgaande jaren teelde ik meerdere tomaten op twee stammen voor meer productiviteit. Dat is ontstaan uit luiheid, vaak had ik dan een dief gemist die ook al bloemetjes had gevorm en onder het mom van “zielig om weg te halen” liet ik ze dan staan. Tomaten kweken op twee stammen is wel iets voor de gevorderde moestuinier. Als dit je eerste moestuinjaar is zou ik het niet doen, want twee stammen betekent ook twee keer zoveel dieven en blad. Wil je er meer over lezen dan verwijs ik je graag naar het blog van Diana’s Mooie Moestuin, tomaten kweken op 2 stammen. Beter kan ik het niet uitleggen.

Wil je meer lezen over het kweken van tomaten? Ik schreef eerder een serie tomaten kweken:

Tomaten kweken deel 1

Tomaten kweken deel 2

Tomaten kweken deel 3

Slakken bestrijden

En dan… de slakken. Ik heb door de jaren heen weinig geschreven over slakken en dat heeft een reden.. ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb er niet zoveel last van… als ik op Insta foto’s van honderden geraapte slakken per dag zie denk ik, het valt hier wel mee. Toch wil ik je wat tips geven die voor mij goed werken.

  • Hou de tuin onkruidvrij. Hoe meer onkruid, hoe meer verstopplekken.
  • Slakken houden van een gladde ondergrond. Als het veel regent, zoals nu, probeer ik de tuin twee keer per week oppervlakkig te schoffelen, vooral langs de randen en rond plantjes die pas uitgeplant zijn. Daardoor is de grond niet glad en dit belemmerd het kruipen over de grond.
  • In droge perioden strooi ik grasmaaisel rond de plantjes. Dit werkt niet als het regent. Zaagsel, houtvezel, eierschalen of grit werkt trouwens ook heel goed als het droog is.
  • Rapen. Er werkt niets beter dan slakken rapen en elders, ver weg van de tuin, weer uit te zetten. Ik neem ze mee op de fiets naar huis en laat ze aan de rand van het dorp weer los. Wees consequent bij het rapen, slakken zijn tweeslachtig dus ze leggen allemaal eitjes.
  • Trek vogels aan door voedsel voor ze op te hangen in de winter en zorg dat er nestgelegenheid is in bomen en struiken. Maak een takkenril waar ze ook voedsel in kunnen vinden.
  • Planten voorzaaien. Slakken houden het meest van jong blad, als plantjes al wat ouder zijn is het blad minder lekker. Ik zaai bijna alles voor en natuurlijk wordt er wel eens wat opgegeten maar minder dan wanneer je in de volle grond zaait.
  • Stro onder de aardbeien verminderd de slakkenvraat.
  • Op mijn wish-list: een klein poeltje in de moestuin voor kikkers en padden. Zij eten kleine naaktslakken en eitjes! Een poel trekt ook vogels aan.
Aardappeloogst van aardappels die blijven zitten

Tot slot een foto van de eerste aardappeloogst. En ja, dat is heel vroeg. Vorig jaar zijn er door de droogte een paar aardappels in de grond blijven zitten. Het loont best de moeite om deze spontaan opkomende plantjes te laten staan als je de ruimte niet nodig hebt. In alle moestuinboeken wordt dit afgeraden maar hé, soms is het zo fijn om een beetje eigenwijs te zijn 😉

En dat nog dit: volgende week zaterdag, 1 juni 2024 is het open TUIN dag van Velt. Op die dag ga ik ecologisch tuinontwerper Karin Boone helpen bij haar open TUIN. Karin heeft een grote stadstuin die overloopt in een natuurlijke bostuin. Op duurzame wijze heeft ze een fijne plek gecreëerd voor mens en dier waar de natuur zijn gang mag gaan. Je mag lekker rondstruinen in de tuin, thee drinken onder de rode beuk of ons bescheiden winkeltje bekijken. Ik neem mijn heirloom tomatenplanten en zaden mee en er is voor de eerste bezoekers een klein cadeautje. Kom je ook kijken? Op de site van Velt lees je alles over de tuin van Karin en de adresgegevens. Tips voor parkeren: bij het Omnium kan je gratis parkeren, dit is 5 minuten lopen van de tuin. De tuin van Karin ligt aan de rand van het centrum en de stadshaven van Goes, altijd leuk om te combineren met een dagje Goes.

Plaats een reactie