Moestuin update december

De afgelopen week ben ik nauwelijks in de moestuin geweest. Het koude natte weer maakt dat het binnen bij de kachel heerlijk warm is, zeker nu de kerstboom op zijn vertrouwde plekje staat lokt het buitenleven me totaal niet. Toch fiets ik af en toe even naar de volkstuin, om de kas en platte bakken water te geven en natuurlijk om groente te halen voor het avondeten.

In de volkstuin

Er staat nog groente in de tuin maar het wordt steeds minder. Paarse boerenkool, palmkool, bieten, wortels, rucola, snijbiet, een paar kroppen sla en veldsla, dat is het wel zo’n beetje. De Luffa (sponskomkommer) in de kas gaat langzaam dood. Binnenkort zal ik hem uit zijn lijden verlossen 😉 Ook staan er nog verschillende slasoorten in de volle grond en in een zaaitray. Ze groeien nauwelijks en trotseren de kou. Voorlopig een geslaagd experiment maar het blijft spannend of de zaailingen de winter overleven.

De grond bedekken

De grond van de volkstuin is nog niet bedekt met compost. Voorgaande jaren haalde ik zakken compost bij de gemeente. Helaas kwam mijn auto dit jaar niet meer door de keuring en hebben we noodgedwongen een auto minder. Ik vind het ook niet meer van deze tijd om twee auto’s te hebben maar voor het halen van compost was het wel een oplossing.

Dus dit jaar geen compost. Wellicht verander ik nog van gedachten maar voorlopig is de grond nu bedekt met plantenresten. Dit bedekken van de tuin heet mulchen. Zo is mijn tuin dit jaar voor het eerst één grote composthoop geworden. Hierdoor wordt de grond toch een beetje beschermd tegen uitspoeling van voedingstoffen en andere weersinvloeden.

Wortels van muismeloen bewaren

Wist je dat je de wortels van de muismeloen kan laten overwinteren? Als je ze nog niet hebt weggegooid natuurlijk… graaf de wortels op en maak ze droog. Leg ze in een bakje met oude, droge potgrond en verdeel de grond eroverheen. Zet het bakje op een droge, koele plaats en controleer de knollen af en toe gedurende de winter. Tegen het voorjaar graaf je ze weer op en plant ze in een nieuwe pot of in de volle grond. Als ze weer water krijgen gaan de knollen langzaam uitlopen.

Evaluatie van het moestuinjaar

December is voor mij de maand van uitrusten en bezinning. Hoe graag ik ook tuinier, het is fijn om even niet te tuinieren en het moestuinjaar te evalueren. Wat ging er goed, wat minder goed en hoe kunnen we dat veranderen?

Daarom schrijf ik ieder jaar een moestuinevaluatie, vooral als naslagwerk voor mezelf maar door het hier op Moestuinhippie te delen hoop ik dat anderen er ook iets aan hebben. Vaak komen er verbeterpunten naar voren voor het volgende jaar en leert iedereen mee van mijn fouten. Wil je alvast mijn vorige evaluaties lezen? Dat kan met de volgende links moestuinevaluatie 2018, moestuinevaluatie 2019, moestuinevaluatie 2020.

Plannen maken

Na het evalueren volgt altijd een nieuw moestuinplan. Dat bewaar ik altijd voor januari. De winter duurt nog lang en bij plannen maken hoort ook informatie verzamelen en dat kost nu eenmaal tijd. Dus de hele maand december gebruik ik voor het lezen van moestuinboeken. In mijn telefoon staat een lijstje met verschillende soorten groenten en bloemen die ik ooit nog eens wil kweken. Door ieder jaar wat nieuws te proberen houd je het moestuinieren voor jezelf leuk en spannend.

Zoete aardappel kweken

Vorig jaar kweekte ik zoete aardappel Tainung 65 van 123 zaden. De planten deden het heel goed en de knol die ik vorig jaar kreeg leeft nog steeds. Hij staat nog altijd in de vensterbank en maakt onvermoeibaar stekken. Binnenkort knip ik ze af om ze vervolgens in een vaasje te laten wortelen.

In de kas stond nog een pot met een zoete aardappelplant. Deze plant maakte ook nog nieuwe scheuten en deze week knipte ik een paar stekken af, zij staan ook te wortelen. Ik liet ze langzaam wennen aan de warmte in huis door ze eerst in de bijkeuken te laten staan waar het een stuk koeler is. Helaas vonden ze de overgang van buiten naar binnen niet zo fijn, de blaadjes werden geel en de overgang veroorzaakte luis in de stekken. Er zat ook een verstekeling tussen, een groene rups die grote gaten vrat in het blad. De rups heb ik buiten gezet en de stekken doen het inmiddels beter.

Helaas gaf de zoete aardappel in de kas niet veel oogst. De knollen zijn klein en dun gebleven. Er zaten wel een paar redelijk formaat knollen bij maar te weinig voor een maaltijd. Ik had ook een stek in de volle grond gezet maar hier kwamen helemaal geen knollen aan. Een bedroevend resultaat zullen we maar zeggen. Natuurlijk geef ik de slechte zomer de schuld. Of zouden de mieren die afgelopen zomer in de pot woonden een oorzaak kunnen zijn?

Binnenkort ga ik een nieuwe knol laten ontkiemen in een minikasje, doe je mee? Het enige wat je nodig hebt is een beetje potgrond met daardoorheen fijn zand en een minikasje. En knollen natuurlijk. Als je ze niet van een kweker wilt kopen kan je ook proberen om een knol uit de supermarkt te halen. Probeer dan een knol uit een land te kiezen met een vergelijkbaar klimaat.

Zadenwinkel moestuinwinkel zaden kopen online

Zadenwinkel

Jullie hebben echt massaal besteld en de eerste tomatenrassen zijn inmiddels uitverkocht! De zadenwinkel is nog steeds open maar tussen 5 december en 2 januari worden er geen zaden verstuurd vanwege de kerstdrukte bij PostNL. Als je nog wilt bestellen mag dat natuurlijk, ik heb dan alle tijd om je zaden te verpakken. Vanaf 3 januari worden de pakketjes dan weer verzonden.

Wil je nog meer lezen over moestuinieren in de winter? In moestuintips december kan je er alles over lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s