Kerststress

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden de blog diepvriesdiscipline schreef? Een paar dagen voor kerst lag de vriezer nog vol met groente uit de tuin. Je zou toch denken dat ik daarvan geleerd heb 😉 Twee weken geleden lag de vriezer nog altijd vol met groente en ik zag de bui alweer hangen: geen ruimte voor de ijstaart en het kerstbrood. Gelukkig denk ik graag vooruit. Het weekmenu van de laatste weken stond vol met kliekjesmaaltijden en stoofpotjes om ruimte te maken voor kerstige zaligheden.

Kerstdiner uit de tuin

Ik heb besloten om het mezelf dit jaar eens makkelijk te maken. Geen uren in de keuken staan maar ouderwets gezellig gourmetten met familie.

We kiezen voor gourmetten met minder vlees, dat geeft me een net wat beter gevoel. Stel je nou eens voor dat we met alle Nederlanders afspreken om allemaal 2 of 3 stukjes minder vlees (of nóg beter; geen vlees) te eten, dat bespaart toch weer wat dierenleed.

Ik shop natuurlijk ook nog gewoon in eigen tuin. Er staat in de tuinkas nog voldoende groen voor een salade, we hebben nog ingemaakte stoofpeertjes en in de volle grond staan nog altijd wortels en spruitjes.

Duurzame kerstboom

De cadeautjes liggen al een paar weken onder de boom. Je weet wel, die kerstboom die ik aanschafte toen ik 21 was en totaal niet met duurzaamheid bezig was. Op één dingetje na. Toen vond ik het al verschrikkelijk om al die kerstbomen op 2 januari langs de straten te zien liggen. Zo’n boompje heeft jarenlang in een bos gegroeid om tijdens de kerstdagen langzaam dood te gaan in de huiskamer. Verschrikkelijk vond ik dat. Dan maar een plastic kerstboom die al ruim 30 jaar mee gaat.

Voor wie nog geen beslissing heeft genomen over een kerstboom, ik schreef eerder een blog over de aanschaf van een duurzame kerstboom.

Groene kerstkaart

Kerstkaarten versturen we al jaren niet meer. Een mailtje is veel duurzamer en bovendien een stuk goedkoper. Kies dit jaar eens voor een andere manier van kerstwensen versturen. Dit kan ook met een leuk apje of elkaar wat vaker bellen. Wil je toch kerstkaarten versturen, kies voor milieuvriendelijk papier (ongebleekt en chloorvrij) en dito drukinkt. Gooi de kaarten als het mogelijk is zelf bij familie in de bus of laat de kinderen voor postbode spelen.

Restjes van de kerst

Wat doen we met de restjes van kerst? Probeer vóór kerst eten bewust in te kopen zodat er minder overblijft. Heb je toch teveel gekocht, plan je maaltijden na de kerst dan zo dat je de restjes kan gebruiken. Een quiche of groente pizza is snel gemaakt en je kan alle restjes erin verwerken. Pak de cadeautjes netjes uit zodat het papier hergebruikt kan worden en bewaar enveloppen van gekregen kerstkaarten. Ze zijn ideaal voor het bewaren van zaadjes. Ook van het kerstpapier maak ik zadenzakjes die ik het hele jaar door gebruik voor zaden. Kijk ook eens naar de achterkant van het papier, vaak heeft dat een andere kleur of geen kerst designs en is het nog prima bruikbaar.

Ruim de kerstversiering netjes op, wikkel lichtjes op een opgerolde krant en doe alles wat breekbaar is in een doos zodat het niet beschadigd. Sorteer het afval op de juiste manier en breng het gelijk weg naar glasbak en plasticbak. Zet de kerstboom met kluit zo snel mogelijk terug in de tuin zolang het niet vriest.

Moestuin winter

Wil je meer duurzame kersttips lezen? Ik schreef eerder een blog over duurzame kerst waarin ik onder andere kerstkleding en cadeautjes onder loep neem.

Heb ik je geïnspireerd met mijn blog over het verduurzamen van kerst? Misschien denk je, leuk Moestuinhippie, maar dit is aan mij niet besteed. Mogelijk heb ik je toch aan het denken gezet over de het mooiste feest van het jaar en stond er een tip tussen die je toch wel kunt gebruiken. Dan is mijn missie geslaagd. Laten we samen de wereld een stukje beter maken. En de volgende blog gaat gewoon weer over de moestuin 😉

Fijne kerstdagen!

2 gedachtes over “Kerststress

  1. Hoi Jacqueline,

    Fijne feestdagen toegewenst voor jou en je dierbaren! Bedankt voor je inspirerende blogs het afgelopen jaar. Ik kijk weer uit naar het nieuwe jaar en moestuin seizoen met nieuwe blogs!

    Groetjes Janie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s