Moestuinupdate deel 5: Mei

Jaaaah, daar ben ik weer! Alle planten zitten in de grond en maken dankbaar gebruik van de regen. Hier in Zeeland regende het vorige en deze week bijna dagelijks en dat is te zien. De planten groeien goed en de grond is niet meer zo hard en makkelijker te bewerken. In deze blog een moestuinupdate over mei, een maand waarin ik bijna niets schreef en veel in de tuin was, maar ook de maand waarin we werkten aan het herstel van onze hond Luna. Daarover later meer, eerst de tuin.

Moestuin

Zaailingen uitplanten

De afgelopen week plantte ik alle zaailingen uit. Ik was twee weken vóór de IJsheiligen al begonnen met de bladgewassen en bietjes en nu volgde “de rest”. Vruchtgewassen, broccoli, kruiden, bloemen en tomaten, heel veel tomaten.

Uitplanten doe ik als volgt: ik maak een gat in de grond, zó diep dat de zaailing erin kan tot de eerste blaadjes op de stengel. Dat is belangrijk want iedere plant vormt worteltjes op de stengel waardoor de plant sterker en groter kan groeien. Zou deze stengel boven de grond uitkomen na het planten, dan krijg je een minder sterke plant.

In het plantgat gaan wat koemestkorrels en bij vruchtgewassen ongeveer een eetlepel hout-as. Dit bevordert de vruchtzetting en zorgt voor een beter watertransport in de plant. Daarna giet ik het gat vol met water en wacht tot het water gezakt is. Dat herhaal ik een paar keer, zet de plant erin en dek het plantgat af met droge grond.

Plant je de zaailingen in een natte periode, dan is het niet nodig om zoveel water in het plantgat te gooien, één keer is dan voldoende. In een droge periode, zoals vaak voorkomt in het voorjaar, is dit wel belangrijk. De plant heeft zo reserves om te acclimatiseren na het uitplanten en kan makkelijker bij het water komen en nieuwe wortels vormen. Daarna breidt de plant zijn wortelgestel uit en zal hij steeds dieper gaan wortelen.

Wormenmest gebruiken in de moestuin

Wormenmest

Op Instagram won ik een bigbag wormenmest via een weggeefactie. Wormen maken deze mest uit organisch materiaal. Het verbeterd de grond door toevoeging van schimmels en micro-organismen die aan de slag gaan om de grond te verbeteren. Hierdoor wordt de grond luchtiger en beter water doorlaatbaar. De voeding zorgt ervoor dat de planten een beter wortelgestel ontwikkelen en daardoor beter groeien. Volgens de Universiteit van Wageningen zorgt wormenmest voor een hogere productie van groenten en een betere bloei.

Ik ben enorm blij mee met de wormenmest. De tuin van DirkJan, het stukje tuin dat ik een paar jaar geleden erbij kreeg, heeft schrale grond. Het is al jaren niet bemest en bevat veel onkruid. Het eerste jaar voegde ik heel veel compost toe maar vorig jaar had ik geen mogelijkheden hiervoor, daarom was de mest zeer welkom.

We verdeelden de wormenmest over de tuin tussen de bloemen en groenten, de komende maanden ga ik mijn ervaringen met jullie delen. Want, zo vraag ik me af, zou het onkruid ook explosief gaan groeien?

Voor wie ook interesse heeft in wormenmest, ik kreeg het van Wormenkwekerij Wasse.

Zadenruildoos

Zadenruildoos

De zadenruildoos die ik eind januari voor het eerst door Nederland stuurde kwam een paar weken geleden bij mij aan. De reacties van de deelnemers waren geweldig, iedereen was blij met de zaadjes. Ik verstuurde de doos met 101 zakjes bloemen, groenten en kruidenzaden. De bedoeling is dat iedere deelnemer er een gelijk aantal nieuwe zadenzakjes instopt als eruit gehaald wordt. Helaas kwam de doos met iets meer dan de helft terug. 54 Zakjes zaten erin dus ergens is het mis gegaan met het principe “ruilen”. De laatste deelnemer maakte mijn teleurstelling goed door er wat cadeautjes in te stoppen, waaronder een reep chocolade voor mijn lief, echt heel aardig.

Ondanks mijn teleurstelling komt er later dit jaar weer een zadenruildoos, ik wil het vertrouwen in mensen blijven behouden. Hou mijn blog dit najaar dus goed in de gaten, als het haalbaar is zal de doos in oktober van start gaan.

Luna Maltheser hond

Luna

Voor wie mij volgt op Instagram en voorbij heeft zien komen dat Luna geopereerd is… het gaat goed met haar! Half april scheurde haar voorste kruisband af aan haar rechterknie en kon ze sindsdien niet meer lopen. Aangezien ze vorig jaar hetzelfde letsel had aan haar linkerknie herkenden we meteen wat er aan de hand was. Inmiddels is ze geopereerd en werkt ze hard (en soms iets minder hard) aan haar herstel. Ze kan weer een “blokje om” lopen, hetzij langzaam, maar iedere dag gaat het een beetje vooruit.

Zaaien in juni

De maand mei is al bijna voorbij, daarom kijk ik graag even vooruit naar wat er in juni allemaal gezaaid kan worden. En dat is veel! Bladgroenten, augurken, bloemkool, boontjes, broccoli (tot eind juni), courgette, pompoen (tot begin juni) radijs, rode kool (tot eind juni).. en zo kan ik nog even doorgaan… kortom, werk aan de winkel!

Ik ga vooral koolgewassen zaaien. Natuurlijk staan er al wat kooltjes klaar om uit te planten maar het is altijd goed om wat planten op reserve te hebben als er straks weer een bed leeg komt. Ik ga nog wat spruiten zaaien (lekker op een hartige taart met zalm en appel!), verschillende soorten bloemkool voor de bloemkoolpizza en stengelbroccoli. Dit zijn de planten waar komend najaar van geoogst kan worden.

Pompoen Lady Godiva is slecht ontkiemd, daarom nog een nieuwe (laatste) zaaipoging. Ik krijg gewoon zin in mijn kleine zaaifeestje aankomend weekend 😉 Wil je weten wat je nog meer kan doen in de moestuin komende maand? In de blog moestuintips voor juni lees je er meer over.

Tot slot nog een foto van de eerste aardbeien. Wat een fijn vooruitzicht, elke dag aardbeien op brood, in de salade, in de soja yoghurt, in de cake, als saus over het moestuinijs.… Vervelend hé 😉

Aardbeien Strawberry

Een gedachte over “Moestuinupdate deel 5: Mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s