Een dag in de moestuin

 

Regelmatig krijg ik de retorische vraag “zeker wel veel werk, zo’n tuin?” Ja, het is veel werk. Maar gelukkig vind ik het leuk om te doen, zo gaat dat met een hobby. Wil je weten hoe mijn dag er vandaag uit zag?

Om 8 uur gaat de wekker. Mijn eerste vakantiedag… die moet natuurlijk nuttig besteed worden. De tuin staat voor de hele dag op het programma, maar mijn dag begint in de keuken.

Keukenwerk is niet mijn favoriete onderdeel van een groener leven. Maar de meeste oogst komt tegelijk en oogst moet meestal bewerkt worden voordat het bewaard kan worden. We hebben vandaag bieten, bonen, courgettes en augurken.

 

Bieten bewaren

Ik teel dit jaar vier soorten bieten; Cilindra, Chiochia, Golden en Kogelbieten. Er zijn verschillende manieren om bieten te bewaren. Andere jaren legde ik ze in vochtig zand in de schuur maar omdat het steeds zo warm is verwacht ik dat ze dan niet goed blijven. Dus ik vries ze in. Gisteren sprak ik mijn (oude) tuinbuurman die zei dat zijn vrouw bieten wel vijf uur liet koken. Vijf! Ik legde hem uit dat de meningen over het koken van groente de laatste jaren veranderd zijn. Ik kook de grotere bieten maximaal een uur, de kleintjes veertig minuten. “Ik denk niet dat ik dat aan mijn vrouw kan verkopen” was zijn antwoord.

De bieten laat ik buiten afkoelen. Daarna worden ze geschild en in de keukenmachine fijn gemaakt. Een deel gaat zo de vriezer in, van het andere deel maak ik bietenburgers. Het recept volgt later deze maand.

Sperziebonen invriezen

Dit jaar kweek ik Vesperal sperziebonen. Vorig jaar deden de bonen het zeer slecht en een (andere) tuinbuurman gaf toen Vesperal bonen mee om te proeven. Hij kocht ze bij het Vlaams zaadhuis, niet goedkoop maar echt heerlijke bonen. Hij gaf er zoveel dat ik ook nog een deel kon invriezen en de smaak was na het ontdooien ook prima. Wat ons betreft dus een prima boontje.

De bonen gaan de vriezer in. Ik blancheer (kook) ze 2 minuten en direct daarna koel ik ze in koud water. De vitaminen en smaak blijven zo behouden. Even drogen en invriezen per portie.

Courgette invriezen

Courgette wordt bij ons veel gegeten. Rauw in een maaltijdsalade, als lange slierten tussen de lasagnabladen, op de pizza en in stoofpotjes. De kippen houden er ook van dus we hebben flink wat planten nodig. Het overschot wordt rauw ingevroren. De voorbereiding is niet veel werk. Even schillen, steel en kontje eraf en in stukjes gesneden rauw invriezen. Mocht je zelf geen courgetteplanten hebben, in deze periode hebben de supermarkten regelmatig aanbiedingen.

Augurken inmaken

In mijn moestuinupdate van juli melde ik nog vrolijk dat we al komkommers aten. Nou, dat bleken toch uiteindelijk augurken te zijn 😉 We hebben er een aantal gegeten die werkelijk smaakten naar komkommers. Maar er waren ook een paar exemplaren…… man man man, wat smaakten die smerig! Heel bitter en het voelde niet goed om ze te eten. De kippen hadden er gelukkig geen moeite mee, dus alles wat verkeerd geoogst was ging naar ons vijftal.

Dus nu plukken we de augurken zo groot als een wijsvinger of iets dikker en zetten ze in het zuur. Het recept? Heel simpel. Ik zal het binnenkort online zetten.

Dopey

Kippen

Afgelopen weekend is ons meest sukkelige kipje Dopey in de vijver gevallen. Ik zag het gebeuren. Ik stond op het terras aan de vijver de parasol omhoog te draaien en Dopey stond aan de andere kant op de rand van de vijver. Ze schrok niet van de parasol zoals je zou verwachten, maar ze stapte heel bewust de vijver in. Ze wilde naar mij toe lopen. De vijver is helemaal begroeid met waterlelies dus zo gek is het niet. Ze dacht waarschijnlijk dat ze er overheen kon lopen.

Ik kon niet gelijk bij haar komen maar toen ze nog iets meer naar het midden van de vijver ging kon ik haar gelukkig pakken. Daarna liep ze nog even mank maar dat was snel over. Gelukkig heeft ze verder niets aan haar natte pak overgehouden.

 

Moestuin

Na het keukenwerk en de lunch fiets ik naar de tuin. De laatste weken heb ik het gevoel dat ik de grip op de tuin langzaam verlies. De resterende bieten hadden al lang geoogst moeten worden, de aardbeienstekken moeten de grond in, de fruitkooi moet afgebroken worden en het onkruid….tja… het kweekgras groeit alweer tussen de bestrating door.

Dus ik begin maar bij de bieten want in dat bed moeten de nieuwe aarbeienstekken. Als de bieten geoogst zijn maak ik de grond los, voor zover dat mogelijk is met deze droogte. Het lijkt wel een woestijn. Na het losmaken voeg ik een paar emmers compost toe en  maak ruggen voor de nieuwe aardbeienplanten. In ieder gat doe ik wat houtas en koemestkorrels. De korrels voor bladgroei en de houtas voor de vruchtaanleg van de aardbeien in september en oktober.

Met een enorme hoeveelheid tuinslangen zijn de watervaten voor een deel gevuld. Iedereen die passeerde zei “het gaat regenen hoor”… zucht… er wordt al weken regen beloofd en er is bijna niets gevallen. En er zal best wel wat komen hoor, maar of dat voldoende is? In ieder geval viel er vandaag genoeg. Tuinieren in de regen heeft ook zo zijn charme 😉

Moestuinieren

Doorgeschoten bloemkool

Een (weer andere) tuinbuurman kwam nog naar me toe met één van zijn zomerbloemkolen. Hij heeft er vijf, precies zoals deze. Hij ziet er uit als mijn doorgeschoten bloemkool maar veel grover en de punten zijn heel hard als bloemknoppen in een ver gevorderd stadium. De tuinbuurman is 74 maar heeft dit in zijn moestuincarriére nog nooit gezien. We denken dat het is ontstaan door de hitte maar mocht iemand dit eerder gezien hebben dan horen we het graag. Met zijn toestemming daarom deze onderstaande foto, hij en ik hopen op reacties van andere tuinders. Hij heeft overigens een paar andere bloemkolen laten staat om te zien wat er gebeurd, mogelijk kan hij het zaad ervan winnen.

Doorgeschoten bloemkool

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Een dag in de moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s