De moestuin in augustus

We zijn terug van vakantie en dat betekent alle zeilen bijzetten in de moestuin. Natuurlijk werd er goed voor de tuin gezorgd door mijn tuinoppassers maar door de regen groeide het onkruid voor mijn gevoel wel vijf keer zo hard dan normaal. Daarom probeer ik iedere dag een uurtje in de tuin te werken, zo houd ik het onkruid onder controle en blijft er ook nog tijd over om de oogst te verwerken.

Tomaten van 2023

Wat te doen met de oogst?

Augustus is de drukste oogstmaand. Ik probeer altijd de oogst te spreiden door bijvoorbeeld meerdere keren te zaaien maar ondanks deze slimme manier van tuinieren kan ik niet voorkomen dat er veel oogst tegelijk is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met de oogst maar soms overvalt de hoeveelheid me. Kilo’s tomaten verdwijnen niet uit zichzelf als ketchup of tomatensaus in een potje.

Maar je hoeft niet voor elke groente achter het fornuis, je kan je groenten ook anders bewaren. Ik ben groot fan van invriezen. Courgettes gaan in plakken, rasp of stukjes in de vriezer. Voor gebruik haal ik ze uit de vriezer en gooi ze bevroren in de pan of ontdooi ze een beetje door er warm water overheen te spoelen. Om te voorkomen dat er een grote bonk ijs in de pan beland haal ik de zakjes een kwartier tot half uur voor het koken uit de vriezer en sla de groente los op het aanrecht. Ja, gewoon los slaan, met een doekje eronder heel effectief.

Bietjes worden gekookt en gaan geraspt in de vriezer, rode bessen, aardbeien en pruimen (eerst ontpitten) gaan gewassen in zakjes in de vriezer. Ingevroren fruit is lekker voor in de yoghurt of als vulling voor taart of cake.

Bouwen van tomatenstelling tegen wind

Tomatenstelling bouwen

Omdat er ieder jaar wel een paar tomatenstokken omvallen tijdens een zomerstorm was ik dit voorjaar vastbesloten om een goede constructie te bouwen. Ik zette zes hoge palen, op iedere hoek één en precies in het midden nog een paal. Zo staan er drie palen op een rij die ik aan de bovenkant met elkaar verbond met bonenstokken. Daartussen zette ik tomatenstokken in de grond op een afstand van 50 cm (70 cm is beter vanwege Phythophthora!) Die stokken bond ik aan de bovenkant vast aan de bonenstokken. Zo krijg je een stevige constructie die bij mij in ieder geval windkracht 9 doorstaan heeft en me heel wat minder zorgen geeft als het weer eens hard waait.

Aan de zijkant van de constructie maakte ik nog een raster voor komkommers. We hebben allemaal wel stokken die niet goed uit de grond komen en daardoor ieder jaar een stukje korter worden;-) Deze kan je natuurlijk nog gebruiken om bloemen te ondersteunen maar je kan er dus ook een raster mee maken voor klimmende gewassen als komkommer, augurk of bonen.

Bezoektuinen

We bezochten tijdens de vakantie botanische tuin De Hortus in Leiden. Geweldig om rond te lopen als je houdt van tuinen en bijzondere planten. De Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland en normaal gesproken een oase van rust, behalve toen wij er waren want toen liepen er honderden studenten vanwege de start van het nieuwe studentenjaar 😉 Maar ook leuk om zoveel interesse voor de natuur te zien bij deze jonge mensen.

Je vindt bij de Hortus tropische kassen met meest uiteenlopende bloemen en planten, kikkers en vlinders en is heel bijzonder om er eens doorheen te lopen, alsof je in de jungle bent. In dit filmpje van de Hortus kan je zelf horen welke geluidjes deze kikkertjes maken, zoek het 4.20 minuten-punt op het filmpje op, dan hoor je gelijk de ingewikkelde naam van dit beestje.

Tomatenzaden kopen Aboretum Kalmthout

Behalve in de Hortus waren we ook in het Arboretum in Kalmthout. Helaas hadden we geen tijd om door de tuin te lopen, aangezien de tuinen 13,5 hectare groot is bewaren we dat voor een andere keer. Maar we waren wel even in de shop en daar vond ik de eerste tomatenzaden voor 2024! Helaas waren niet alle zaden van mijn verlanglijstje op voorraad maar toch heel blij met mijn aankoop. Mocht je ook nog specifieke zaden zoeken dan kan je ze ook online bestellen, hierbij de link naar de catalogus.

Showtuin Dahlia's FBT De Zilk

We waren ook in De Zilk in de showtuin van FBT, een bemiddelingsbureau voor bloembollen & makelaardij voor agrarisch vastgoed. Je kan er als particulier volgens mij geen Dahlia’s kopen maar de showtuin is vrij toegankelijk dus als je mooie plaatjes wilt schieten van bloemen zou ik er zeker eens langs gaan. In deze link vind je de adresgegevens van de showtuin van FBT.

Showtuin FBT De Zilk

Zoals ik al zei aan het begin van dit blog ben ik op dit moment druk met het onkruidvrij maken van de moestuin, oogsten en inmaken, maar het is nu ook de hoogte tijd om te zaaien voor winter dus dat staat de komende dagen op het programma. Veldsla, koolblaadjes als rucola en mizuna, winterspinazie en postelein kan je nu zaaien zodat je ook in de winter nog verse sla op je bord hebt.

De tomatenplanten die buiten staan vertonen inmiddels kleine bruine vlekjes, niet alleen op het blad maar bij een paar tomatenplanten zag ik dat ook de stengels al aangetast zijn dus deze planten ga ik binnenkort rooien om te voorkomen dat de hele tuin wordt aangetast door de Phythophthora.

Morgen staat september op de kalender. Wil je weten wat je in die maand in de tuin kan doen? Lees dan mijn moestuintips voor september.

Wil je meer september moestuinblogs lezen? Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

September 2022

September 2021

September 2020

Natuurlijk gaat dit blog verder terug dan 2020, ik schrijf sinds 2017 blogs op Moestuinhippie maar daarvoor was ik minder geordend en kregen blogs titels als World Naked Gardening Day, heet-heter-heetst en hoe kwam de nieuwe tuin tot stand? Ik deed wel meer rare dingen, als er een kip dood ging schreef ik erover en kreeg de blog dezelfde naam mee: Ode aan de bruine kip (die nooit een naam kreeg), Saté, Leentje, Camel en Dopey. Vanzelf gevolgd door een verhaal over nieuwe kippen.

Enfin, voor de tuinliefhebbers een laatste foto. Ik zaaide afgelopen winter aubergines uit een zakje van één van de zadenruildozen. “Aubergine mix” stond erop. Ik houd niet zo van verrassingen als het om zaadjes gaat, ik wil altijd van tevoren weten wat ik zaai en hoe het eruit gaat zien. Maar och, waarom ook niet, dacht ik dit keer. Mijn eigen zaden waren niet goed opgekomen dus je moet wat. Vier planten plantte ik uit, dat moest toch wel variatie opleveren dacht ik, denkend aan het woordje “mix”. Inmiddels kan ik van twee planten oogsten… heel veel witte aubergines! De derde plant geeft ook witte aubergines, bij de vierde kan ik nog niet zien wat het wordt…. Maar dik tevreden met mijn White Eggs, want ze zijn heel lekker!

Witte aubergine

Plaats een reactie